Dodjela eori broja

Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_1395_201302211118226918.jpg

Ministarstvo financija, Carinska uprava s danom pristupa Republike Hrvatske Europskoj uniji  započinje s nacionalnom primjenom sustava elektronske registracije i identifikacije gospodarskih subjekata koji u okviru svojega poslovanja obavljaju djelatnosti obuhvaćene carinskim zakonodavstvom (engl. Economic Operators Registration and Identification System), tzv. EORI sustava.

Kako bi svi hrvatski poslovni subjekti koji s danom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju imaju namjeru poslovati odnosno obavljati djelatnosti iz nadležnosti carinskog zakonodavstva Europske unije  imali dodijeljen EORI broj, nužno je da kod mjesno nadležne carinarnice podnesu zahtjev za dodjelu EORI broja.

U svrhu pravovremenog izdavanja potvrda o EORI brojeva, zahtjevi za izdavanje potvrda zaprimaju se u mjesno nadležnim Carinarnicama od  01.02.2013. godine.

EORI brojevi koje su do sada hrvatski gospodarski subjekti koristili u zemljama Europske (izdavatelj je neka od carinskih administracija Europske unije) danom ulaska Hrvatske u Europsku uniju neće se moći koristiti. Ako će navedeni gospodarski subjekti  obavljati djelatnosti iz domene carinskog zakonodavstva dužni su imati hrvatski EORI broj kojeg će im dodjeliti Carinska uprava i izdati im potvrdu o EORI broju.

Shodno navedenom a u cilju da se do ulaska u Europsku uniju obradi glavnina zahtjeva hrvatskih gospodarskih subjekata, te kako bi hrvatski gospodarski subjekti nesmetano obavljali djelatnosti obuhvaćene carinskim zakonodavstvom Europske unije, preporuča se gospodarstvenicima da već od 01.02.2013. započnu s podnošenjem zahtjeva za izdavanje EORI broja.

Detaljnije informacije o postupku dodjele EORI broja, mogu se naći na stranicama Ministarstva financija, Carinske uprave  http://www.carina.hr/Pocetna/index2.aspx pod naslovom „E-carina“, izbornik EORI registracija od 01.02.2013.



Pisane vijesti