Carinjenje svih vrsta roba na ci bajakovo, bregana, goričan i rupa

S ciljem daljnjeg povećanja učinkovitosti rada carinske službe, te ubrzanja protočnosti robnoga prometa i olakšavanja poslovanja hrvatskih gospodarskih subjekata, te smanjenja prometnih gužvi u gradovima, ali i smanjenja pritiska na unutarnje robne ispostave, počevši s danom 1.1.2009. godine Carinske ispostave Bajakovo, Bregana, Goričan i Rupa počinju s radom kao robno granične carinske ispostave za carinjenje svih vrsta roba, odnosno za carinjenje roba iz svih poglavlja Carinske tarife s uredovnim vremenom od 0 do 24h i to neprekidno tijekom cijelog tjedna (ponedjeljak – nedjelja).

 

Tijekom 2007. godine Carinske ispostave Bajakovo, Bregana i Rupa započele su s radom kao robno granične ispostave za carinjenje robe iz poglavlja 1 – 24 Carinske tarife što je uvelike pridonijelo ubrzanju protočnosti robnoga prometa i olakšavanja poslovanja hrvatskoga gospodarstva kao i smanjenju prometnih gužvi u gradovima, te smanjenju opterećenja na unutarnjim robnim ispostavama.

 

U svrhu daljnjeg doprinosa Ministarstva financija, Carinske uprave, postizanju uvodno naznačenih ciljeva, u proteklom razdoblju su poduzete intenzivne aktivnosti na stvaranju uvjeta da se na Carinskim ispostavama Bajakovo, Bregana, Goričan i Rupa omogući carinjenje svih vrsta robe, a ne samo roba z poglavlja 1 – 24 Carinske tarife, kao i za provedbu i izvoznih carinskih procedura pored carinskih procedura puštanja robe u slobodan promet.

 

Slijedom provedenih aktivnosti, na Carinskim ispostavama Bajakovo, Bregana, Goričan i Rupa, osim graničnih carinskih procedura, za sve vrste robe biti će omogućena provedba carinskog postupka puštanja robe u slobodan promet, odnosno konačno carinjenje robe te carinskog postupka redovnog izvoza robe (kontrolnik 510), što će znatno pridonijeti daljnjem prilagođavanju Carinske uprave potrebama hrvatskog gospodarstva, te ubrzavanju i olakšavanju provedbe carinskih formalnosti. Postupak konačnog carinjenja robe odobravati će se samo za robu koja ulazi u carinsko područje Republike Hrvatske na međunarodnom graničnim prijelazima na kojima su ustrojene Carinske ispostave Bajakovo, Bregana, Goričan i Rupa.

 

Roba koja u Republiku Hrvatsku ulazi preko graničnih carinskih ispostava Macelj, Lupinjak i Razvor upućivati će se na provedbu postupka puštanja u slobodni promet na Carinsku ispostavu Krapina, za sve primatelje sa sjedištem u Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji i Krapinsko-zagorskoj županiji.

 

Carinske procedure biti će popraćene uobičajenom aktivnošću odgovarajućih inspekcijskih službi (sanitarna, veterinarska i fitosanitarne inspekcija), kao i svih ostalih pratećih službi kako bi se rad na robno - graničnim carinskim ispostavama u cijelosti odvijao na zadovoljstvo svih sudionika u carinskom postupku.



Pisane vijesti