Carinska uprava uspješno zaključuje 2008. godinu

MEĐUNARODNE AKTIVNOSTI I KORIŠTENJE PRETPRISTUPNE POMOĆI

 

U sklopu pretpristupnih pregovora u poglavlju 29. Carinska unija Europska komisija - Opća uprava za oporezivanje i carinsku uniju (DG TAXUD) provela je treću promatračku misiju u RH kako bi se ocijenila administrativne kapacitete CURH a vezano za ispunjavanje drugog mjerila za zatvaranje pregovora u ovom poglavlju  koje se odnosi na primjenu carinskih pravila na dosljedan i ujednačen način u carinskim ispostavama, posebno u područjima obrade deklaracija, podrijetla, pojednostavljenih postupaka, krivotvorenja, selektivnosti kontrola i analize rizika . Prije ove misije Europska komisija provela je dvije promatračke misije u Hrvatskoj tijekom 2007. godine a vezano za ocjenu administrativnih kapaciteta CURH. Nakon provedene treće promatračke misije, koja se odvijala u travnju 2008. godine, Europska komisija je potvrdila da Hrvatska ispunjava drugo mjerilo za zatvaranje poglavlja.

Također, kako bi ocijenila ispunjavanje trećeg mjerila za zatvaranje pristupnih pregovora u poglavlju 29. Carinska unija, koje se odnosi na postojanje sveobuhvatne i koherentne strategije informacijske interkonektivnosti i postizanje dovoljnog napretka u razvoju svih povezanih sustava informacijskog povezivanja, Europska komisija - Opća uprava za oporezivanje i carinsku uniju (DG TAXUD) je, u rujnu 2008. godine, u Republici Hrvatskoj održala prvu informatičku promatračku misiju za poglavlje 29. Carinska unija. Nakon provedene promatračke misije, Europska komisija je iznijela preliminarnu ocjenu da Hrvatska ispunjava treće mjerilo za zatvaranje poglavlja.

Razvoj sustava međusobnog informacijskog povezivanja NCTS , TARIC i EMCS Faza 2 započeo je tijekom siječnja i veljače 2008. godine, u okviru Phare 2005 projekta „Interoperabilnost informatičkih sustava s carinskim sustavima EU-a“ kao komponenta razvoja softvera navedenog projekta. Paralelno s ovim projektima odvijaju se twinning projekti o NCTS-u i TARIC-u i EMCS-u, kojima se pruža tehnička pomoć Carinskoj upravi u upravljanju projektom komponenata razvoja softvera, uključujući sve poslovne i funkcionalne aspekte provedbe sustava koji proizlaze iz uvođenja novih informacijskih sustava.

Također, u okviru Phare 2006 projekta „Integracija hrvatskih carinskih informatičkih sustava s Carinskim informatičkim sustavima EU” provodile su se pripreme za nastavak razvoja softvera za međusobno povezivanje i projekti tehničke podrške, za razvoj trgovačkog modula NCTS-a, sustava kontrole izvoza (ECS), podsustava ITMS (QUOTA2, Surveillace2, EBTI, SMS, ISPP, ECICS 2 i nadogradnja za TARIC 3), faza 3 EMCS-a i CCN/CSI-a. S time u vezi su postupci javnog natječaja i ugovaranja u završnoj fazi i očekuje se da će Phare 2006 projekt započeti krajem 2008./ početkom 2009. godine.

Carinska uprava je i u 2008. godini nastavila sa aktivnim sudjelovanjem u aktivnostima programa Zajednice Customs 2013 i Fiscalis 2013.

Isto tako u 2008. godini započele su pripremne aktivnosti na uvođenju istraživanja  INTRASTAT (statistika robne razmjene između zemalja članica Europske unije) u statistički sustav RH. Projekt INTRASTAT je zajednički projekt  Državnog zavoda za statistiku i Carinske uprave (u koji su uključeni službenici Carinarnice Varaždin i Službe za informacijski sustav, statistike i analize).

 

 

ZNAČAJNIJE ZAPLJENE ROBA I AKTIVNOSTI U SUZBIJANJU KRIJUMČARENJA

Tijekom 2008. godine službenici Carinske uprave u okviru međunarodne suradnje (SECI centar, OLAF, WCO, EUROPOL i s carinskim administracijama europskih zemalja) sudjelovali su u provođenju i koordiniranju više carinskih operacija i to:

„HURRICANE II“ – usmjerena na zaštitu intelektualnog vlasništva, odnosno suzbijanje krijumčarenja krivotvorenih i piratskih proizvoda; 

„SHADOW III“ – usmjerena na praćenje legalnih kretanja pošiljaka cigareta te suzbijanje krijumčarenja duhanskih proizvoda;

„ATHENA“ – usmjerena na praćenje legalnih prijenosa gotovog novca preko granice i suzbijanja pokušaja ilegalnih prijenosa gotovog novca preko granice;

„INBUS“ - usmjerene na suzbijanje i otkrivanje krijumčarenja sintetičkih droga u međunarodnom autobusnom prometu;

„PROTEUS“ - usmjerena na suzbijanje ilegalne trgovine opojnim drogama, prvenstveno heroina na tzv. Balkanskoj ruti.

Isto tako koordinirala je i organizirala ciljane operativne akcije na nacionalnoj razini na carinskom području Republike Hrvatske: akcija „DAMASCUS 08“ - usmjerena na suzbijanje krijumčarenja duhanskih proizvoda i alkohola.

Do mjeseca studenog 2008. godine ukupno je od strane carinske službe zaplijenjeno preko 8.704.843 komada raznih vrsta cigareta namijenjenih crnom tržištu Republike Hrvatske i Europe. Isto tako u 2008. godini carinski su službenici zaplijenili ukupno preko 160,09 kilograma različite vrste droga, pretežito opojne droge kokain u količini 81,32 kg te 188 kg prekursora NOREFEDRIN. U istom vremenskom razdoblju zaplijenjeno je ilegalno prenošene gotovine u iznosu od 538.108,80 €. U 2008. godini ostvareni su i značajni uspjesi kada je u pitanju provedba Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama zaštićenih biljaka i životinja, te je otkriveno 15 prekršaja kojima su bile povrijeđene odredbe Zakona o zaštiti prirode i CITES Konvencije.

U listopadu 2008. godine Carinska uprava bila je domaćin XIII. sastanak časnika za vezu RILO Istočna ii središnja Europa, održanog u Zagrebu,  kojem su nazočili predstavnici časnici za vezu 15 zemalja članica RILO ECE, predstavnici RILO ECE Ureda iz Varšave, predstavnici RILO Ureda Azija i Pacifik – RILO A/P, predstavnici RILO Ureda Zapadna Europa – RILO WE, predstavnici RILO Ureda Federacija nezavisnih država – RILO CIS, predstavnici Svjetske carinske organizacije i te predstavnici EUROPOL-a, SECI-ja i UNEP – OZON-a.

Tijekom 2008. godine proveden je Projekt BLUEFIN Pre-arrival projekt, kojim se novim članicama Europske unije, kao i onima koje će to tek postati, pomaže pri edukaciji carinskih službenika u lukama s kontejnerskim prometom prvenstveno s aspekta pre-arrival najava i pre-arrival analiza rizika utemeljenih na cargo manifestu i otpremnici, s ciljem povećanja učinkovitosti u kontejnerskom prometu i onemogućavanja možebitnih nezakonitosti kada je u pitanju sigurnost kontejnera.

Carinska uprava aktivno sudjeluje u tijelima za pregovore u poglavlju 24. Pravda, sloboda i sigurnost kroz CARDS – IBM – Integrirano upravljanje granicom - međuagencijska suradnja, te su poduzimane aktivnosti na provedbi određenih akcija iz Akcijskog plana za provedbu Strategije integriranog upravljanja granicom RH.

Tijekom godine ostvarena je odlična suradnja sa američkim veleposlanstvom u Zagrebu kroz projekt EXBS (izvozna kontrola i s tim povezana granična sigurnost) kroz kojeg je Carinskoj upravi RH donirano tehničku opremu u vrijednosti 300.000,00 kuna.

U 2008. godini stavljen je u funkciju sustav za upravljanje rizicima, koji je od strane Europske komisije ocijenjen kao ključno mjerilo za zatvaranje poglavlja 29. Carinska unija.

Sustav za upravljanje rizicima implementiran je na cjelokupnom području Carinske uprave Republike Hrvatske dana 22. siječnja 2008. Osnovna zadaća sustava je :

          Smanjiti broj kontroliranih pošiljaka, a zadržati potrebnu razinu kontrole radi urednog prikupljanja proračunskih prihoda,

          Zakonitu trgovinu osloboditi suvišnih carinskih kontrola i kontrolirati samo rizične pošiljke i učesnike u carinskim postupcima

          Ubrzati postupak carinjenja u cilju smanjenja troškova izvršenja carinske obveze i na taj način pomagati konkurentnosti domaćeg gospodarstva.

          Ujednačavanje carinskog postupanja

          Obavljanje carinskih kontrola primjenom suvremene informacijske tehnologije u skladu sa preporukama EK i Kyoto konvencije

 

 

Redovne aktivnosti u suzbijanju krijumčarenja

Carinska uprava tijekom 2008. godine obavila je preko 1.900 naknadnih kontrola. Od tog broja najveći broj – 1.502 odnose se na kontrolu trošarinske robe. Sastavljeno je i 610 Zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Izvršen je naknadni obračun carinskog duga u iznosu od preko 58.000.000,00 kuna.

Sustavnim vršenjem kontrole nad prometom roba, od strane službenika Carinske uprave tijekom 2008. godine izvršeno je 11.171 kontrola namjenske uporabe i korištenja ulja za loženje i eurodizelskog goriva obojenog plavom bojom vezano uz pravne osobe gdje je u 416 slučajeva uočena nepravilnost.

Obavljeno je i 29.714 kontrola namjenske uporabe i korištenja ulja za loženje i eurodizelskog goriva obojenog plavom bojom vezano uz kontrolu fizičkih osoba, te je u 1.092 slučaja zabilježena nepravilnost.

Izvršen je naknadni obračun posebnog poreza na naftne derivate u iznosu od 2.666.520,74 kuna.

Posebne aktivnosti usmjerene su na kontrolu sivog čartera i privremenog uvoza plovila, pa je tako tijekom 2008. godine izvršeno 649 kontrola plovila privremeno uvezenih temeljem  Anex-a C Konvencije o privremenom uvozu plovila. U 25 slučajeva zabilježena je nepravilnost. Obavljene su i 333 kontrole gospodarske djelatnosti vezano uz plovila (charter), te je u 35 slučajeva zabilježena nepravilnost.

Izvršen je i naknadni obračun carinskog duga u iznosu od 18.754.342,52 kuna.

Temeljem Protokola V uz SSP odvijala se administrativna pomoć u carinskim pitanjima i razmjena podataka s međunarodnim carinskim službama i drugim organizacijama.

Carinska uprava koordinirala je i organizirala ciljane operativne akcije na carinskom području RH pa su tijekom 2008. provedene ukupno 38 akcija zajedničkih mobilnih jedinica Carinske uprave i granične policije MUP-a.

Isto tako tijekom 2008. vršila se pojačana kontrola nenamjenskog korištenja i prometa nafte i naftnih derivata na cjelokupnom carinskom području RH.

Pokrenuta je i koordinirana uspješno provedena akcija zapljene 17 tona tekstila koji je ilegalno unesen u RH u svibnju 2008.

 

 

PROVEDBA CARINSKIH MJERA ZAŠTITE PRAVA INTELEKTUALNOG VLASNIŠTVA

 

U provedbi mjera za zaštitu prava idine ostvarila značajne rezultate. asništva, carinska uprava je tijekom 2008. intelektualnog vlasništva, Carinska uprava je tijekom 2008. godine ostvarila značajne rezultate.

Tijekom prve polovice 2008. godine provedeno je ukupno 133 postupaka za zaštitu prava intelektualnog vlasništva, od kojih je 89 rezultiralo uništenjem krivotvorene robe. Tako je tijekom prve polovice 2008. godine uništeno ukupno 4.845.700 komada krivotvorene robe.

 

 

MJERE ZA SUZBIJANJE KORUPCIJE

Na temelju Plana provedbe Poslovne strategije Ministarstva financija, Carinske uprave, Republike Hrvatske, a na  prijedlog DRŽAVNOG TAJNIKA RAVNATELJA CARINSKE UPRAVE dana 06. lipnja 2008.godine donesen je ANTIKORUPCIJSKI PROGRAM MINISTARSTVA FINANCIJA CARINSKE UPRAVE REPUBLIKE HRVATSKE čijim donošenjem su osigurane  konkretne smjernice ključnim službama koje u okviru svoje nadležnosti pridonose smanjenju rizika korupcije.

Isto tako Carinska uprava u borbi protiv korupcije sustavno provodi rotacije carinskih službenika na svim carinskim ispostavama, te je u 2008. godini donesen Plan periodičnogprogramapromjenemjestaradazarazdobljeod01.03.-01.09.2008. i 15.09.-15.12.2008 kojim je obuhvaćeno 1.057 službenika.

Posebno valja istaknuti da je u drugoj polovici 2008. godine u suradnji sa Centrom za stručno osposobljavanje i usavršavanje Središnjeg državnog ureda za upravu, USKOK-om, MUP-om i Ministarstvom pravosuđa započeo ciklus seminara po programu „Suzbijanje korupcije“, namijenjenih svim carinskim službenicima u borbi protiv ove nepoželjne društvene pojave. Svjesni važnosti ovog problema prvi seminari namijenjeni su  najvišim rukovodećim strukturama, potom nižim rukovodiocima, a u kontinuitetu će se nastaviti i iduće godine za ostale službenike.

Također u borbi protiv korupcije Carinska uprava upoznaje javnost sa radom, te je tijekom 2008. godine na svojoj web stranici www.carina.hr otvorila poseban link Odnosi s javnošću kako bi na dostupan i pregledan način osigurala potpunu, pravodobnu i jasnu informaciju u komunikaciji s građanima i medijima. Putem navedene web stranice kontinuirano se izvješćuje javnost o novostima iz rada Carinske uprave.

Putem posebnog linka Pitajte glasnogovornika omogućuje se svim zainteresiranim strankama u carinskim postupcima postavljanje upita na koja se u primjerenom roku dostavljaju odgovori sa stručnim pojašnjenjima carinskih propisa, a koji se objavljuju na podlinku Pitanja i odgovori.

 

 

DALJNJE AKTIVNOSTI U PROVOĐENJU IZOBRAZBE CARINSKIH SLUŽBENIKA

 

Izobrazba carinskih službenika provodi se sustavno prema Godišnjem obrazovnom planu, a kontinuirano se povećava broj održanih seminara, radionica i stručnih sastanaka tako da se uz planirano održava i čitav niz dodatnih obrazovnih aktivnosti, a obuhvaćena su sva stručna područja carinske djelatnosti: Organizacija i pravni poslovi, Financijsko – knjigovodstveni poslovi, Carinski sustav i procedure, Posebni porezi i ostali porezi, Carinska tarifa,  Carinska vrijednost robe, Podrijetlo robe, Carinski nadzor, Naknadne provjere, Suzbijanje krijumčarenja i prijevara, Specijalistička obuka za carinske službenike koji su ovlašteni za nošenje i uporabu vatrenog oružja, te Integrirano upravljanje granicom – međuagencijska suradnja.

Tako je ove godine zabilježen porast u broju polaznika izobrazbe od 31% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

 

                                                                      

PRIHODI CARINSKE UPRAVE

 

U odnosu na prihode koje prikuplja Ministarstvo financija, Carinska uprava, ističemo da isti ostvaruju porast od 13%, a u odnosu na isto razdoblje prethodne godine (posebni porezi čine  21,16%, carina i carinske pristojbe čine  4,55%, PDV pri uvozu čini  74,15%, ostali prihodi čine 0,14%(novčane kazne, carinske pristojbe u gotovu novcu, manipulativni troškovi i sl.)).

(Podaci se odnose na razdoblje I -X mjesec 2008.g.)

 

 

Iako je ovaj prikaz samo dio aktivnosti koje su se tijekom 2008. godine provodile u Carinskoj upravi, iste su dovoljan razlog da svim carinskim službenicima uputim iskrenu zahvalu za ostvarena postignuća, podizanje ugleda carinske službe u zemlji i inozemstvu, kao i daljnji uspješan rad u nadolazećoj godini.

 

Svim carinskim djelatnicima, suradnicima i sudionicima  carinskih postupaka, te Vašim obiteljima povodom nadolazećih blagdana želim čestit i blagoslovljen Božić i sretnu i uspješnu Novu 2009. godinu.

                                                                                              Državni tajnik

                                                                                  Ravnatelj Carinske uprave

 

                                                                                              Mladen Barišić

                                                                      

 



Pisane vijesti