Vijeće EU donijelo 11. paket sankcija protiv Rusije

Slika /slike/Slike za objave za web/informacije.jpg

U Službenom listu EU br. L 159 I, od petka, 23. lipnja 2023. godine, je objavljen 11. paket mjera ograničavanja s obzirom na djelovanja Rusije kojima se destabilizira stanje u Ukrajini.

Najnovijim paketom sankcija zabranjuje se provoz preko Rusije robe i tehnologije koje bi mogla koristiti ruska vojska ili pomoći njezinom obrambenom i sigurnosnom sektoru.

Uredbom Vijeća (EU) 2023/1214 od 23. lipnja 2023. o izmjeni Uredbe (EU) br. 833/2014 o mjerama ograničavanja s obzirom na djelovanja Rusije kojima se destabilizira stanje u Ukrajini (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/?uri=CELEX:32023R1214 ) uvode se ograničenja na prodaju osjetljive robe i tehnologije s dvojnom namjenom zemljama koje bi ih mogle prodati Rusiji te se proširuje popis zabranjene robe koja bi mogla služiti ruskoj vojsci i obrambenom sektoru te doprinijeti jačanju ruskih industrijskih kapaciteta, nadalje zabranjuje se prodaja, licenciranje ili prijenos na neki drugi način prava intelektualnog vlasništva ili poslovnih tajni, kao i dodjela prava na pristup ili ponovnu uporabu materijala ili informacija koji su zaštićeni pravima intelektualnog vlasništva ili su poslovne tajne, a odnose se na robu i tehnologiju čija je prodaja, isporuka, prijenos ili izvoz, osobi, subjektu ili tijelu u Rusiji ili za uporabu u Rusiji zabranjena. Dodatno se pojašnjavaju dokazi potrebni za uvoz proizvoda od željeza i čelika koji su prerađeni u trećoj zemlji, a sadržavaju proizvode od željeza i čelika podrijetlom iz Rusije. Paketom se produljuje suspenzija dozvola za emitiranje u Europskoj uniji za pet ruskih medija pod kontrolom ruske države.
 
EU je još ranije uvela zabranu uvoza ruske sirove nafte i naftnih derivata, a sada se zabranjuje pristup europskim lukama za brodove za koje postoji razumna sumnja da sudjeluju u prekrcavanju ruske nafte s brod na brod kako bi se zaobišla zabrana. Proširuje se zabrana cestovnog prijevoza robe u Uniji za prikolice i poluprikolice registrirane u Rusiji, među ostalim i kada ih vuku kamioni registrirani izvan Rusije.
Na popis sankcioniranih osoba dodane su 71 fizička i 33 pravne osobe. Tim osobama i pravnim subjektima zamrznuta je imovina koju imaju u EU, između ostaloga i zato što su sudjelovali u ilegalnoj deportaciji ukrajinske djece u Rusiju.
 
Europska unija stavila je na tzv. crnu listu još 87 subjekata koji "direktno podržavaju ruski vojni i industrijski kompleks", na listi su četiri iranske kompanije koje isporučuju vojne dronove Rusiji, kao i tvrtke iz drugih zemalja (Kina, Uzbekistan, Ujedinjeni Arapski Emirati, Armenija, Sirija) koje su doprinijele zaobilaženju zabrane trgovine.

Pisane vijesti