Uz pomoć „Belle“ spriječena nezakonita prodaja cigareta i duhana

  • Slika /12831/Rijeka slika 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Uz uporabu službenog psa za detekciju duhana „Bella“ carinski službenici  Službe za mobilne jedinice Zagreb spriječili nezakonitu prodaju cigareta i duhana na gradskoj tržnici u Zagrebu.

   Provodeći pojačane mjere nadzora na području Zagreba carinski službenici Službe za mobilne jedinice Zagreb utvrdili su da hrvatski državljanin, recidivist u počinjenju prekršajnih i kaznenih djela, višestruko evidentiran zbog nezakonitog posjedovanja i prodaje duhanskih proizvoda, na prostoru gradske tržnice Utrine nudi na prodaju i prodaje cigarete i duhan. Uz uporabu službenog psa za detekciju duhana „Bella“ carinski službenici su utvrdili da navedeni hrvatski državljanin cigarete i duhan namijenjene daljnjoj nezakonitoj prodaji skladišti u obližnjem kvartu, u metalnom ormariću učvršćenom na trafostanicu.
 
Navedeni hrvatski državljanin 29.  lipnja na skuteru je pristupio do metalnog ormarića, otključao ga i počeo vaditi vreće ispunjene duhanom i cigaretama i u tom trenutku pristupili su mu carinski službenici. Pregledom sadržaja PVC vreća koje je navedeni izvadio iz metalnog ormarića utvrđeno je da se u istom nalazi veća količina cigareta i sitno rezanog duhana. Pregledom osobnih stvari koje je navedeni imao kod sebe pronađen je ključ automobila za koji je utvrđeno da pripada osobnom vozilu marke Renault Clio bjelovarskih registarskih oznaka koje se nalazilo na obližnjem parkirališnom prostoru i u čijem se prtljažnom prostoru također nalazila veća količina cigareta i sitno rezanog duhana.
 
Detaljnim pregledom navedenog vozila i PVC vreća u metalnom ormariću pronađeno je ukupno 14000 komada (700 paketića/70 šteka) raznih vrsta cigareta i 42 kilograma sitno rezanog duhana, pakiranog u PVC vrećice i pripremljenog za nezakonitu prodaju na prostoru gradske tržnice. Pronađeni duhanski proizvodi nisu označeni duhanskim markicama Ministarstva financija RH.
 
Protiv osumnjičenog će Služba za mobilne jedinice Zagreb nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu zbog kaznenog djela Nedozvoljena trgovina iz čl. 264.st.1. Kaznenog zakona.
 
Pronađena roba je oduzeta, a nadležnom carinskom uredu bit će podnesen zahtjev za obračun i naplatu trošarine od osumnjičenog hrvatskog državljanina u ukupnom iznosu od 6.806,90 eura.
 
 
   Provodeći pojačane mjere nadzora na području Rijeke carinski službenici Službe za mobilne jedinice Rijeka i policijski službenici MUP-a su kod naplatne postaje Kikovica 3. srpnja 2023. zaustavili osobno motorno vozilo marke Renault Megane novogradiških registarskih oznaka kojim je upravljao hrvatski državljanin s područja Zagreba.
 
Pregledom vozila u prtljažnom prostoru i ispod stražnje klupe putničkog dijela vozila, pronađeno je pet PVC vreća u kojima se nalazilo  ukupno 99,25 kg sitno rezanog duhana, za koji vozač ne posjeduje dokumentaciju o porijeklu i na koji nije obračunata i naplaćena trošarina, a namijenjen je prodaji na „crnom“ tržištu na širem području Rijeke.
 
Pronađeni sitno rezani duhan je oduzet, a protiv osumnjičenog će Služba za mobilne jedinice Rijeka podnijeti nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu zbog kaznenog djela Nedozvoljena trgovina iz članka 264. Kaznenog zakona uz zahtjev za naplatu trošarinskog duga.
Kao mjera osiguranja naplate trošarinskog duga u iznosu od 11.329,39 eura oduzeto je vozilo korišteno za nezakonito prijevoz sitno rezanog duhana.
 

Stranica