Završen projekt „Implementacija okolišnog acquisa vezanog uz zaštitu divljih svojti reguliranjem trgovine“

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/xxlei1_3371.jpg
  • Slika

Dana 18. ožujka 2009. godine predstavljanjem rezultata u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske uspješno je okončan dvogodišnji projekt, započet u siječnju 2007. godine „Implementacija okolišnog acquisa vezanog uz zaštitu divljih svojti reguliranjem trgovine“ u okviru predpristupnog programa MATRA PPA/V Kraljevine Nizozemske.

 

O značaju Projekta te ostvarenim rezultatima govorili su gospodin Zoran Šikić, državni tajnik Ministarstva kulture, gospodin Robert Brouwer, voditelj projekta iz Ministarstva poljoprivrede, zaštite prirode i kvalitete hrane Kraljevine Nizozemske, Katica Bezuh, načelnica Uprave za inspekcijske poslove zaštite prirode u Ministarstvu kulture, Stjepan Jurenec, glavni policijski savjetnik iz Odjela za nadzor rada policije i prevenciju kriminaliteta u Ravnateljstvu policije te predstavnica Carinske uprave Republike Hrvatske gospođa Ivana Javor, načelnica Odjela za droge, opasne tvari i sprječavanje pranja Službe za nadzor.

 

Projekt, vrijedan 300.000 €, ostvaren je u organizaciji Uprave za zaštitu prirode, Ministarstva kulture, Carinske uprave Ministarstva financija te graničnom i kriminalističkom policijom Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, s ciljem edukacije i obuke carinskih i policijskih službenika, te inspektora zaštite prirode kada je posrijedi prekogranični promet i trgovina zaštićenim vrstama kroz carinsko područje Republike Hrvatske, što ujedno i uključuje provedbu CITES konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka.

 

U okviru Projekta, tijekom dva petodnevna seminara organizirana u travnju 2008. godine u Valbandonu, provedena je obuka službenika nadležnih za nadzor prekograničnog prometa i trgovine zaštićenim vrstama divljih biljaka i životinja po principu trening trenera („train the trainers”) slijedom čega su uspostavljene i tri pilot radionice na kojima su treneri stečena znanja i vještine prenijeli svojim kolegama.

 

Tijekom Projekta organizirana je i studijska posjeta Kraljevini Nizozemskoj i njezinim službama uključenim u provedbu CITES Konvencije, posebice luci Rotterdam i zračnoj luci Schipol, a što je unaprijedilo znanja carinskih i policijskih  službenika kada je posrijedi ispravna primjena CITES Konvencije u praksi, ali i rukovanje zaštićenim primjercima divljih biljaka i životinja.

 

Kulminacija Projekta izdavanje je priručnika „Prekogranični promet i trgovina zaštićenim vrstama i CITES Konvencija“. Detaljni priručnik za postupanje svih nadležnih službi: carinskih službenika, inspektora za zaštitu prirode te službenika kriminalističke i granične policije, od izuzetne je važnosti za budući uspješni rad, a  ionako već uspješna suradnja svih prekograničnih službi što provode CITES Konvenciju bit će još učinkovitija, i to kako na nacionalnoj, tako i na međunarodnoj razini.



Pisane vijesti