Završen projekt BLUEFIN

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/New Picture (1)_thumb.jpg
  • Slika
  • Slika

Dana 20. listopada 2008. godine održavanjem evaluacijskog sastanka u Središnjem uredu CURH-a uspješno je završen Projekt BLUEFIN, što je za cilj imao povećanje učinkovitosti kada je u pitanju sigurnost u kontejnerskom prometu u morskim lukama. Spomenuti je projekt započeo tako što je Carinskoj upravi Republike Hrvatske ponuđena mogućnost sudjelovanja u novom projektu Europske unije, a nakon što je uspješno završen trening - seminar carinskih službenika u lukama s kontejnerskim prometom za carinske službenike Mađarske i Rumunjske (Projekt Memphis), koji je financirala Kraljevina Nizozemska.

 

U konkretnom slučaju predloženo je i dogovoreno uključivanje Carinske uprave Republike Hrvatske u novi Pre-arrival projekt, kojim se novim članicama EU, kao i onima koje će to tek postati, pomaže pri edukaciji carinskih službenika, s ciljem povećavanja efikasnosti provjera u kontejnerskom prometu te slijedom toga i onemogućavanja možebitnih nezakonitosti kada je u pitanju sigurnost kontejnera.

 

U projektu nazvanom BLUEFIN (jadranska tuna) osim službenika Carinske uprave RH, Carinarnica Rijeka, Ploče i Split, sudjelovali su i carinski službenici Republike Slovenije, s ciljem intenziviranja i unapređivanja već postojeće odlične suradnje s Carinskom službom Republike Slovenije, naročito s Lukom Koper.

           

Provođenje ovog Projekta bilo je organizirano kroz tri faze.

1. faza Projekta obuhvatila je održavanje trening seminara tijekom mjeseca travnja u lukama Koper i Rijeka, što su ga održali stručnjaci Carinske uprave Kraljevine Nizozemske za carinske službenike CURH-a CI Luka Rijeka, CI Luka Split, CI Luka Ploče i Carinske uprave Republike Slovenije, Luka Koper, s naglaskom na pre-arrival najave te pre-arrival analizu rizika utemeljenu na cargo manifestu i otpremnici (Bill of Lading).

 

Provođenje 2. faze bilo je dogovoreno za vremensko razdoblje od 15. do 19. rujna 2008. godine, tijekom kojeg se u luci Rijeka, Carinarnici Rijeka, provela međunarodna operacija BLUEFIN u kojoj su sudjelovali carinski službenici što su uspješno završili spomenuti trening seminar. Ova je operacija imala za cilj  proširivanje znanja na području pre-arrival analizu rizika i poboljšanje suradnje i razmjene informacija između svih luka što su sudjelovale u ovom projektu, uz otkrivanje nezakonitosti vezanih za promet kontejnera u morskim lukama, pri čemu je pozornost bila usmjerena na sva poznata područja rizika: droge, krivotvorenu robu, cigarete, oružje, zaštićene vrste ugroženih divljih životinja i biljaka itd. Iako provedena operacija nije rezultirala zapljenama, u potpunosti su ostvareni ostali ciljevi, a posebice unapređenje suradnje između carinskih službenika u lukama što su sudjelovali u Projektu.

 

Projekt BLUEFIN je službeno završio evaluacijskim sastankom na kojem su sudionici Projekta izrazili svoje zadovoljstvo zbog njegovog uspješnog okončanja, pri čemu su zaključili da će se ovako unaprijeđena suradnja svih luka na Jadranskom moru pozitivno odraziti na povećanje sigurnosti kontejnera u morskom prometu te predložili održavanje sličnih projekta u buduće.



Pisane vijesti