Godišnji sastanak radne grupe za sprječavanje krijumčarenja i krivotvorenja cigareta Europskog ureda za suzbijanje prijevara OLAF Task Group Cigarette

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/DSC00112_thumb.jpg
  • Slika

U vremenu od 11. do 15. listopada 2008. godine na Malti, održan je godišnji sastanak Radne grupe za sprječavanje krijumčarenja i krivotvorenja cigareta Europskog ureda za suzbijanje prijevara – OLAF Task Group Cigarettes.

 

Sastanku su prisustvovali predstavnici svih zemalja članica Europske unije, Europske komisije, Svjetske carinske organizacije, predstavnici tvrtka „PHILIP MORRIS INTERNATIONAL“ i „JAPAN TOBACCO INTERNATIONAL“, te predstavnici carinskih službi Australije, Hrvatske, Izraela i Turske, kao i predstavnici OLAF-a.

 

Tijekom radnog sastanka prikazane su prezentacije iz područja suzbijanja prekograničnog kriminala, a u svezi krijumčarenja i krivotvorenja cigareta, s osvrtom na trendove u protekloj godini te postojeću situaciju.

 

Posebice su zanimljive bile prezentacije o postojećoj situaciji i ekspanziji krijumčarenja cigareta JIN LING od strane Carinske policije Savezne Republike Njemačke, o krijumčarenju cigareta u kontejnerskim pošiljkama u zračnom prometu od strane Cipra te o otkrivanju ilegalnih tvornica cigareta u Slovačkoj i Poljskoj.

 

Rad je i ove godine bio djelomice organiziran kroz pet paralelnih radionica, koje su obrađivale teme:

 

O        Zašto zapljenjujemo samo malih postotak cigareta kojima se ilegalno trguje? ;

O        Opasnosti što prijete uslijed krijumčarenja cigareta s područja Ukrajine, Moldavije, Bjelorusije i Rusije;

O        Nove opasnosti i trendovi krijumčarenja cigareta.

           

Moderator i koordinator rada jedne od radionica što su obrađivale temu „Zašto zapljenjujemo samo malih postotak cigareta kojima se ilegalno trguje?“ bila je predstavnica Carinske uprave Republike Hrvatske, gospođa Ivana Javor, načelnica Odjela u Službi za nadzor.

 

Na samom su se kraju sastanka pridružili i predstavnici tvrtke „PHILIP MORRIS INTERNATIONAL“ i „JAPAN TOBACCO INTERNATIONAL“, koji su prikazali načine kojima se te tvrtka kao proizvođači duhanskih proizvoda bore s ilegalnom trgovinom svojih originalnih, ali i krivotvorenih proizvoda, posebnim osvrtom na situacija glede krijumčarenja cigareta iz NR Kine i s Dalekog Istoka.



Pisane vijesti