Označavanje i praćenje kao mjera nadzora u sprječavanju i borbi protiv protupravnog trgovanja malim i lakim oružjem

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/racviac 1_thumb.jpg
  • Slika

Carinska uprava Republike Hrvatske i Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Makedonije bili su na poziv RACVIAC Centra kao organizatora - suorganizatori ovog stručnog skupa, koji su i svečano otvorili ambasador RACVIACA gosp. Nedžad S. Hadžimusić i u ime Carinske uprave, po ovlaštenju Državnog tajnika, Ravnatelja Carinske uprave-pomoćnik ravnatelja mr. Ivan Nađ.

Skupu je prisustvovalo tridesetak međunarodnih predstavnika iz vojske, policije, diplomacije i drugih državnih institucija, kao i stručni eksperti iz UN-a, UK-a,  OSCE-a, GRIP-a, SEESAC-a, iz Carinske uprave Republike Hrvatske na skupu je prisustvovao i carinski službenik Službe za nadzor mr.sc. Dominik Kozary.

 

Svrha i cilj seminara bila je razmjena iskustava o novim tehnikama označavanja i praćenja malog i lakog oružja kao i pregled svih međunarodnih instrumenata, posebice UN-ovog Protokola protiv nezakonite proizvodnje i trgovanja vatrenim oružjem, njegovim dijelovima i komponentama te streljivom, kao i provedba obuke sudionika o metodama i najboljim praksama za označavanje i praćenje malog i lakog oružja.

Praktični dio seminara održan je na graničnom prijelazu Bregana, gdje je sudionicima predstavljen rad naših carinskih službenika kao i funkcioniranje rendgen uređaja za kontrolu putničke prtljage i kamionskog tereta. Gostima su prezentirani i slučajevi iz  carinske prakse po pitanju otkrivanja i procesuiranja otkrivenih slučajeva krijumčarenja malim i lakim oružjem.

Predstojnik carinske ispostave, gospodin Stjepan Stilinović, zajedno sa djelatnicima granične policije, dao je i kratki pregled rada graničnog prijelaza kao i kratki pregled zakonske regulative koja uređuje sva pitanja prometa oružjem.



Pisane vijesti