Fiscalis seminar – “pre-emcs”

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/ZY9K39251_thumb.jpg
  • Slika
  • Slika

U razdoblju od 06. do 09. listopada 2008. godine u Mađarskoj, Budimpešta, održan je Fiscalis seminar pod nazivom „Pre-EMCS“. EMCS (Excise Movement Control System) je  kompjuterizirani kontrolni sustav nad kretanjem trošarinske robe koji se razvija u Europskoj uniji kako bi se ubrzalo samo kretanje trošarinske robe između ovlaštenih gospodarskih subjekata bez popunjavanja pisanih dokumenata koji trenutno prate kretanje trošarinske robe  i omogućilo bolju kontrolu nadležnih tijela u osiguranju prihoda od trošarina.

 

Na seminaru su sudjelovali predstavnici svih zemalja članica Europske Unije i Europske Komisije, kao i predstavnici zemalja kandidata Republike Hrvatske i Turske.

 

Glavni cilj seminara bio je upoznavanje s radnjama koje je potrebno poduzeti prije početka funkcioniranja sustava EMCS na EU razini kao i administrativna suradnja na području trošarina između zemalja članica.

 

Tijekomseminaraprikazanesuprezentacijeodstranedelegata  Francuske, Mađarske, Njemačke, Nizozemske, PortugalaiEuropskeKomisijenaslijedećeteme:

 

O        Fallback procedure

O        ELO & utjecaj EMCS sustava na organizaciju u Mađarskoj

O        Utjecaj EMCS na radne metode

O        Radnje koje je potrebno poduzeti prije početka EMCS

O        Utjecaj carinskih sustava /aplikacija/ na EMCS

O        Kako osigurati vjerodostojnost e-AD informacija

O        Rezultati rada Fiscalis radne grupe za procjenu rizika

O        Roll out strategija za fazu 3 EMCS

 

koje su bile uvod u četiri paralelne radionice u kojima su sudjelovali delegati svih zemalja članica.

 

Zajednički izvještaj s rezultatima rada radionica bio je prezentiran predstavnicima Europske Komisije i svim sudionicima. Osnovni rezultat seminara bio je donošenje mogućih nacionalnih i zajedničkih akcija koje je potrebno poduzeti prije nego što sustav EMCS postane operabilan, kao i važnost jačanja administrativne suradnje na području trošarina između zemalja članica EU.

 

Za Carinsku upravu seminar je bio vrlo koristan iz razloga što se u sklopu programa Phare 2005 i Phare 2006 razvija aplikacija EMCS, te će iskustva zemalja članica EU, kao i radnje koje je potrebno poduzeti prije samog početka funkcioniranja sustava, doprinijeti boljem razumijevanju pri izgradnji istog.

 



Pisane vijesti