Plenarna sjednica radne grupe za kontrolu prijenosa gotovine preko granice

U okviru programa C2013, 30. rujna 2008. godine, održan je u Brusselsu, Kraljevina Belgija, prvi plenarni sastanak Radne grupe za kontrolu prijenosa gotovine preko granice.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici Europske komisije, predstavnici carinskih administracija svih zemalja

članica Europske unije, te predstavnik Carinske uprave Republike Hrvatske, kao zemlje kandidata za članstvo u Europskoj uniji. 

Na sastanku su prezentirani učinci primjene Regulative Europske komisije 1889/2005 o kontroli gotovine prilikom ulaska i izlaska s područja Europske unije, a koja se počela primjenjivati od dana 15. lipnja 2007. god.

Sve zemlje članice iznijele su prva iskustva i uočene nedosljednosti i nemogućnosti realizacije pojedinih odredbi ove Regulative kao i primijećene nedostatke u reguliranju pojedinih područja.

Tako je od strane većine zemalja članica iznesena primjedba za širinu pojma „cash courir“, nemogućnost kontroliranja prijave novca putnika u tranzitu u zračnom i pomorskom prometu, primjenjivost odredbi Regulative na diplomatsko osoblje, te problem kontrole i prijavljivanja gotovine koja ulazi ili izlazi iz Unije poštanskim prometom.

Vezano za gore navedene primjedbe zakljućeno je da se pojedini nedostatci moraju nužno riješiti i to na način da se ustroje Radne podgrupe čiji članovi će biti imenovani od strane Carinskih administracija zemalja članica EU-a, a koji su eksperti u pojedenim područjima rada.

S obzirom na raspravljeno, zaključci sa sastanka dostaviti će se Odboru za zakonodavstvo Europske komisije kao smjernice za daljnje pojašnjenje primjene odredbi RC 1889/2005.

Radna grupa izvještena je o suradnji zemalja članica u vezi razmjene informacija o prijenosu gotovine unutar zajednice, kao i na prikupljanje statističkih podataka od strane zemalja članica, te njihovo objedinjavanje u Europskoj komisiji na osnovu kreirane excel tablice.

Kako je od početka ove godine u funkciji i informatički program za me?usobno komuniciranje zemalja Europske unije-CIRCA (communication and information resource centre administrator), obaviještena je i Republika Hrvatska da se istim može koristiti, kao zemlja kandidat za punopravno članstvo u EU, te su sve zemlje sudionice sastanka upućene da svu komunikaciju, mjesečno izvješćivanje i novosti u primjeni pojedine uredbe prate i provode putem ovoga programa.

S obzirom na to da Republika Hrvatske nije u potpunosti uskla?ena sa RC 1889/2005, pozdravljeno je sudjelovanje na ovakvim radnim sastancima, gdje se direktno upoznajemo sa praktičnom implementacijom regulative a što bi trebalo umanjiti probleme kod uvo?enja iste u primjenu u RH.

Slijedom toga u obvezi ćemo biti uvesti obvezu pisane deklaracije prema postojećem obrascu EU-a koja bi u svakom slučaju trebala biti informatizirana, prikupljati podatke na način koji je u obvezi za zemlje članice, promijeniti odredbe u odnosu na prava i obveze prijavljivanja, te osnažiti administrativne kapacitete, posebice u odnosu na provo?enje mjera nadzora i kontrole.



Pisane vijesti