Uspješno provedena akcija „JUŽNA GRANICA 2016“

  • Slika /4307/Gl. slika.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Carinska uprava je u suradnji s Poreznom upravom, Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture te Hrvatskom ratnom mornaricom, Obalnom stražom RH provela pojačane mjere nadzora i provjera u sklopu akcije „JUŽNA GRANICA 2016“ druga faza.

Carinska uprava Središnji ured Sektor za nadzor sukladno djelokrugu rada i zakonom propisanim ovlastima provodila je u sklopu akcije „JUŽNA GRANICA 2016“ druga faza, od 14. 07. do 18. 07. 2016., pojačane mjere nadzora i provjera, na jadranskim otocima Splitskog arhipelaga te obalnom području, a u svrhu otkrivanja prekršajnih i kaznenih djela počinjenih kršenjem carinskih, trošarinskih i drugih propisa.
 
Cilj kontrola bilo je otkrivanje nezakonitih aktivnosti u području prometa trošarinske robe, vršenje kontrole obavljanja neregistrirane djelatnosti u ugostiteljstvu, kontrola neregistrirane djelatnosti vršenja nelegalnog taksi prijevoza u unutarnjem cestovnom prometu, kontrola obavljanja djelatnosti nelegalne trgovine, nadzor Aneksa C Konvencije o privremenom uvozu plovila, nadzor namjenske uporabe pogonskog goriva u plovilima,  provjera korištenja vozila sukladno odredbama Zakona o posebnom porezu na motorna vozila na otocima i obalnom području.
 
Pojačane mjere nadzora „JUŽNA GRANICA 2016“ – druga faza, ovlašteni službenici Službe za mobilne jedinice, Odjela za mobilne jedinice Zagreb, Odjela za mobilne jedinice Rijeka, Odjela za mobilne jedinice Osijek i Odjela za mobilne jedinice Split vršili su u suradnji s poreznim inspektorima Porezne uprave Područnog ureda Dalmacije (ex PU Zadar), Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture, Uprave prometne inspekcije, Sektora inspekcije cestovnog prometa i cesta te Hrvatskom ratnom mornaricom, Obalnom stražom RH kao tehničkom podrškom prilikom provođenja mjera nadzora i provjera, na obalnom području i na području jadranskih otoka Šolta, Brač, Hvar i Paklenski otoci.
 
Tijekom trajanja druge faze pojačanih mjera nadzora i provjera ovlašteni carinski službenici kontrolirali su na ukupno četiri otoka, 18 ugostiteljskih obrta, 6 obrta za trgovinu, 1 iznajmljivača sidrišta za smještaj plovnih objekata i turista nautičara koji borave na njima te 1 OPG. Prilikom provedenih nadzora su ukupno utvrdili 59 nepravilnosti i oduzeli zbog povreda odredbi Zakona o trošarinama 482 l jakog alkoholnog pića rakije, zbog otpočinjanja s obavljanjem sezonskog obrta suprotno upisu u obrtni registar Zakona o obrtu te zbog povreda odredbi Zakona o trgovini 316 komada DVD filmovi, CD raznih izvođača, priručne klupe za navedeno, glazbenu liniju marke Philips, zbog povreda odredbi Zakona o žigu ukupno su oduzeli 1230 komada robe, i to: 421 komada naočala, kapa, sportskih majica, novčanika, torbica, kratkih hlača, 670 komada dječjih igračaka, 84 komada dresova, kapa, lopti, ručnika, 79 komada stolova i stolica i 55 komada raznih vrsta satova.
 
Također temeljem naredbe prekršajnog suda u Splitu, carinski službenici, izvršili su pretragu objekta u uvali Jorja, Šolta te su zbog primjena odredbi Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti izvršili pečaćenje prostora, uređaja i opreme, a u optužnom prijedlogu za pokretanje prekršajnog postupka naveden je prijedlog Prekršajnom sudu Split za oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi.
 
Posebna pozornost odnosila se je na kontrolu neregistrirane djelatnosti u unutarnjem cestovnom prijevozu (nelegalni taksi prijevoz), za vrijeme trajanja muzičkog festivala „ULTRA EUROPE 2016.“ u gradu Splitu, u slučajevima kada vozač obavlja djelatnost taxi prijevoza koju nije registrirao kod nadležnih tijela ili prijavio poreznim tijelima i nema zakonom propisane akte o ispunjavanju uvjeta za obavljanje registrirane djelatnosti i postupa suprotno odredbama članka 5. stavak 1. podstavak 3. i 4. Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti.
 
Slijedom naprijed navedenog carinski službenici i službenici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture su ukupno proveli 21 nadzor prilikom čega je ukupno utvrđeno 17 nepravilnosti, i to: 12 nepravilnosti vezanih za kršenje odredbi Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti te 5 nepravilnosti od strane Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Uprave prometne inspekcije, Sektora inspekcije cestovnog prometa i cesta, radi provjere provođenja odredbi Zakona o prijevozu cestovnog prometa (NN br. 32/13).
Roba koja je predmet prekršajnog djela u oba dva slučaja je oduzeta.
 

Pisane vijesti