Uključivanje TIR postupka u NCTS sustav - obavijest

S ciljem boljeg korištenja pogodnosti koje pruža postojeći provozni sustav  „NCTS“, te s ciljem podizanja stupnja sigurnosti TIR postupka, nadležna tijela Europske zajednice odlučila su uključiti TIR postupak u NCTS sustav i to od 01. siječnja 2009.godine.

Uključivanjem TIR karneta u sustav NCTS  ubrzat će se izvođenje TIR operacija i omogućiti njeno brže okončanje na carinskom području EU te omogućiti efikasniji nadzor nad odvijanjem TIR postupka. Uključivanjem TIR karneta u NCTS sustav carinske službe zemalja članica EU će se osloboditi obveze unosa podataka iz TIR karneta u nacionalni informatički sustav čime će dobiti više vremena za druge aktivnosti, prvenstveno kontrole.

 

Kako bi uključenje TIR karneta u NCTS sustav bilo moguće, Europske komisija je postavila novi zahtjev prema nositeljima karneta TIR. Taj novi zahtjev je obveza nositelja karneta da u elektronski sustav carinske službe prethodno unese podatke iz karneta TIR (što do sada nije bilo zahtijevano jer su carinski službenici sami unosili podatke iz karneta u informatički sustav) a na temelju TIR karneta kojega je podnio ispostavi skupa s robom.

 

Od 01. siječnja 2009. svi prijevoznici (pa tako i naši) koji prijevoze robu uz uporabu karneta TIR imaju obvezu carinskim vlastima Europske zajednice, pored robe i papirnog karneta TIR, podnijeti i elektronsku deklaraciju o podacima iz  predmetnog TIR prijevoza.

Prijevoznici će biti obvezni podnijeti  elektronske deklaracije u slijedećim slučajevima:

-          kada TIR postupak započinju na otpremnoj ispostavi  u Europskoj uniji,

-          prilikom ulaska pošiljke u Europsku uniju uz uporabu karneta TIR, na graničnoj ispostavi Europske unije.

 

Za unos TIR deklaracije prijevoznik/nositelj karneta ima na raspolaganju 4 načina od kojih treba odabrati onaj koji mu je najprihvatljiviji ovisno o dostupnosti i troškovima. Mogući načini podnošenja elektronske TIR deklaracije u NCTS sustav su  slijedeći:

 

1.      uz korištenje usluga špeditera radi unošenja deklaracije TIR u NCTS sustav.

2.      uporaba besplatne web aplikacije TIR_EPD (koju je izradila Udruga cestovnih prijevoznika IRU iz Geneve) dostupne na web stranici http://www.nctstir.org

3.      pomoću vlastite aplikacije koja služi isključivo za slanje/podnošenje predmetne deklaracija, a može ju se izraditi  samostalno (prema XML specifikaciji, za sad dostupnoj na stranici http://www.mf.gov.pl/index.php?cpnst=2 ,

4.      kupovinom aplikacije na slobodnom tržištu.

 

Za detaljnije informacije o svemu zainteresirane osobe se mogu obratiti i nacionalnom jamstvenom udruženju za TIR Konvenciju:

 

GIU "TRANSPORTKOMERC"

10 001 Zagreb, Martićeva 8/I, p.p. 839

- telefon 01/46 15 715, 46 14 959, 46 14 969, 46 14 971

- telefaks 01/46 15 105



Pisane vijesti