Transforamacija državnog inspektorata odvija se planiranom dinamikom

Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_1666_201401090848465944.jpg

Vezano uz medijske natpise o postupku preuzimanja poslova iz djelokruga rada Državnog inspektorata, nastavno se daju pojašnjenja u odnosu na posebnosti postupanja preuzimanja navedenih poslova od strane Ministarstva financija.

U sklopu reformskih mjera Vlade Republike Hrvatske za fiskalnu konsolidaciju za razdoblje 2014.-2016., između ostaloga, predviđena je i mjera transformacije Državnog inspektorata, odnosno okrupnjavanja inspekcijskih službi unutar nadležnih resornih ministarstva.

S time u vezi u okviru Ministarstva financija objedinjuje se provedba nadzora u području prometa roba i usluga, nadzor nad naplatom boravišne pristojbe, propisima o zabrani i sprječavanju  neregistrirane djelatnosti i nezakonite trgovine, zatim poslovi provedbe zaštite intelektualnog vlasništva te općenito nadzor nad naplatom proračunskih i drugih prihoda.

Pri tome treba posebno naglasiti kako Ministarstvo financija, Carinska uprava temeljem odredbi važećeg Zakona o carinskoj službi, koji je stupio na snagu ulaskom Republike Hrvatske u članstvo Europske unije, ovlaštena provoditi mjere radi otkrivanja i sprječavanje svih oblika nedozvoljene i protuzakonite trgovine, zatim nadzor nad provedbom propisa o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, kao i nadzor nad robom kojom se povrjeđuje pravo intelektualnog vlasništva na cjelokupnom području Republike Hrvatske.

Tako je i prije provedene transformacije Državnog inspektorata, Ministarstvo financija, Carinska uprava tijekom 2013. godine provodila pojačane mjere nadzora nad obavljanjem neregistrirane djelatnosti i nezakonite trgovine, kao i nad prometom robe kojom se povređuju prava intelektualnog vlasništva.

U odnosu na segment nadzora neregistrirane djelatnosti, u periodu od 1. srpnja do 30. studenog 2013. godine obavljeno je preko 1.100 nadzora, pri čemu su u 160 slučaja utvrđene nepravilnost te je oduzeto preko 34 tone različite vrste  robe.
U okviru provedbe mjera za zaštitu prava intelektualnog vlasništva, tijekom prvih devet mjeseci 2013. godine ukupno je pri provedbi carinskih mjera ujedno zaustavljeno ukupno 310.027 predmeta sumnjivih da se njima povrjeđuju određena prava intelektualnog vlasništva.

Stoga je razvidno kako neovisno o transformaciji Državnog inspektorata, Ministarstvo financija, Carinska uprava obavlja znatan dio nadzornih poslova, koji će se preuzimanjem dijela službenika DI na ovaj način objediniti u kvalitetnijem i cjelovitijem postupanju u predmetnim područjima u okviru jednog tijela državne uprave.
Isto tako, objedinjavanjem inspekcijskih poslova Ministarstvo financija će u okviru svojega integralnog postupanja moći obavljati cjeloviti i sveobuhvatni nadzor transakcija u području prometa roba i usluga i s time u vezi naplatom proračunskih i ostalih prihoda, što će imati nesporni znatan pozitivan utjecaj na ostvarivanje zahtjeva učinkovitosti i svrhovitosti provedbe inspekcijskih poslova.

Od ukupnog broja službenika Državnog inspektorata, Ministarstvo financija preuzima 231 službenika na cijelom području Republike Hrvatske. Od toga u Carinsku upravu biti će raspoređeno 183 službenika, a ostali broj u ustrojstvene jedinice užeg dijela Ministarstva financija. Priprema dodjele rasporednih rješenja i postupak primopredaje u suradnji s ostalim ministarstvima koja preuzimaju službenike Državnog inspektorata je u tijeku i provode se planiranom i očekivanom dinamikom.

Vezano za gore navedeno, sve pritužbe, primjedbe i eventualna pitanja u odnosu na poslove koje je nakon 01. siječnja 2014., a nakon prestanka s radom Državnog inspektorat, u djelokrugu rada Ministarstva financija (obavljanje inspekcijskih poslova u području prometa roba i usluga, zaštite intelektualnog vlasništva, boravišne pristojbe, zabrane i sprječavanja neregistrirane djelatnosti i nezakonite trgovine, inspekcijski nadzor nad naplatom proračunskih i ostalih prihoda iz područja roba i usluga, ugostiteljske djelatnosti i pružanja usluga u turizmu) mogu se uputiti na besplatni broj telefona 0800 12 22, na e-mail: javnost@carina.hr ili pisanim putem na adresu Ministarstvo financija Carinska uprava, Humboldtova 4 a, 10 000 Zagreb.   



Pisane vijesti