Svečano zatvaranje twinning projekta phare 2005 „taric prilagodba – podrška upravljanju“


U hotelu International u Zagrebu je 31. ožujka 2009. godine održana svečanost zatvaranja twinning projekta „TARIC prilagodba – Podrška upravljanju“ koji se provodio u okviru nacionalnog Phare programa  za 2005 godinu, u suradnji Ministarstva financija – Carinske uprave Republike Hrvatske i Carinske uprave Republike Austrije. Projekt je trajao 17 mjeseci. Ugovorena vrijednost projekta iznosi 992.107,85 EUR.

Tijekom svečanosti zatvaranja projekta  prigodnim govorima nazočnima su se obratili gđa. Vesna Kadić, zamjenica ravnatelja Carinske uprave, g. Fulvio Bianconi, voditelj sektora u Delegaciji Europske komisije u Hrvatskoj,  g. Michael Kainz, ministar savjetnik, Veleposlanstvo Republike Austrije u Republici Hrvatskoj, g. Dario Baron, zamjenik ravnateljice, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i g. Gerald Ebinger u ime Agencija za europske integracije i gospodarski razvoj Ministarstva financija Republike Austrije.

U sklopu svečanosti održana je i prezentacija projekta od strane twinning partnera. Projekt su predstavili voditeljica projekta, s hrvatske strane gđa Dubravka Begović i, s austrijske strane, g. Gerald Ebinger.

Cilj ovog projekta je pružanje podrške Carinskoj upravi Republike Hrvatske u upravljanju IT projektom razvoja TARIC sustava (akronim od francuskog naziva „TARif Intégré de la Communauté“) i poduzimanje pripremnih radnji za primjenu Sustava za upravljanje carinskim kvotama, sustava nadzora i drugih IT podsustava vezanih za ITMS (Integrirani sustav upravljanja carinskom tarifom) kako bi se osigurala puna kompatibilnost i interoperabilnost IT sustava Carinske uprave s IT sustavima EU.

Sustav TARIC je informatička verzija carinske tarife, tzv. Integrirana tarife Zajednice, koji je ujedno i glavni alat koji pruža uvid u relevantne carinske odredbe primjenjive na svaku robu ovisno o tarifnoj oznaci pojedine robe (sadržava sve podatke koji se tiču uvoza i uvoznih davanja te drugih mjera koje se primjenjuju na pojedinu robu) te na taj način daje potrebne informacije nadležnim nacionalnim carinskim službama i gospodarstvu.

Projekt je trajao od 9.studenog 2007. do 8. travnja 2009. godine. U Hrvatskoj je održano 74 aktivnosti (seminari, radionice). Aktivnosti su izvršene u 278 radnih dana. Provedena su 2 studijska putovanja u Austriji. Održano je 5 sastanaka Upravljačkog odbora.



Pisane vijesti