Svečano otvaranje twinning light projekta Phare 2006 „Uspostava sustava kontrole izvoza (ECS) – podrška upravljanju“

Slika /arhiva/Slike/Novosti/ztfybp_3451.jpg

U Ministarstvu financija je 1. travnja 2009. godine održana svečanost otvaranja twinning light projekta „Uspostava sustava kontrole izvoza (ECS) – Podrška upravljanju“ koji se provodi u okviru nacionalnog Phare programa  za 2006 godinu, u suradnji Ministarstva financija, Carinske uprave Republike Hrvatske i Carinske agencije Ministarstva ekonomije i financija Talijanske Republike. Trajanje ovog projekta je 6 mjeseci. Ugovorena vrijednost je 250.000,00 €.

Tijekom svečanog otvaranja prigodnim govorima nazočnima su se obratili gđa. Zlatica Tomašević, pomoćnica ravnatelja Carinske uprave za Informacijski sustav, statistike i analize, g. Alessandro Pignatti Morano Di Custoza, veleposlanik Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj, g. Giuseppe Favale, direktor Službe za međunarodne odnose Talijanske Carinske agencije i g. Fulvio Bianconi, voditelj projekata Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj.

U sklopu svečanosti održana je i prezentacija projekta od strane twinning partnera. Projekt su predstavili voditeljica projekta, s hrvatske strane gđa Zlatica Tomašević, pomoćnica ravnatelja Carinske uprave Republike Hrvatske za Informacijski sustav, statistike i analize, i  voditelj projekta s talijanske strane gosp. Marco Marsili, IT voditelj projekta unutar Središnje službe za tehnologiju i inovacije Talijanske Carinske agencije.

Cilj ovog projekta je podrška Carinskoj upravi Republike Hrvatske u upravljanju razvojem i uvođenje novog carinskog IT sustava – Sustava kontrole izvoza (ECS), kako bi se hrvatski carinski sustav uskladio s standardima EU u ključnim područjima carinskog poslovanja.

Sustav kontrole izvoza (ECS) se u EU primjenjuje od  2007. godine. Ovaj informacijski sustav dizajniran je za poboljšanje kontrole neizravnog izvoza tj. onih izvoznih pošiljki koje se prijavljuju za izvoz na lokaciji unutar jedne zemlje članice a naknadno izlaze iz EU preko druge zemlje članice, kao i za primjenu odredbi EU o zaštiti i sigurnosti kako su određene u Uredbi Europskog parlamenta i Europskog Vijeća. Zemlje koje pristupaju u punopravno članstvo EU trebaju s prvim danom pristupanja imati ECS sustav u uporabi. Glavne prednosti ECS-a za carinska tijela i gospodarske subjekte su:

-Pojednostavljenje carinskih postupaka
-Podnošenje papirnatih deklaracija neće više biti potrebno
-Veća učinkovitost carinskih tijela pri upravljanju kretanjem robe u smislu provođenja boljih kontrola izvozu uz racionalnije korištenje resursa
-Veća prilagodljivost u odnosu gospodarskih subjekata i carinskih tijela
-Olakšavanje trgovine
-Ubrzavanje prekograničnog prometa

 



Pisane vijesti