Svečano zatvaranje projekta Phare 2005 „TARIC prilagodba – razvoj softvera“

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/z0ppq2_3691.jpg
  • Slika

21. svibnja 2009. godine u Hypo ALPE ADRIA centru u Zagrebu održana je svečanost zatvaranja projekta „TARIC prilagodba – razvoj softvera“ koji se provodio u okviru nacionalnog Phare programa  za 2005 godinu, u suradnji Ministarstva financija – Carinske uprave Republike Hrvatske, kao korisnika projekta i tvrtke Bull, kao pružatelja usluga razvoja softvera.  Provedba projekta trajala je 16 mjeseci, od siječnja 2008. do svibnja 2009. godine. Ugovorena vrijednost projekta iznosi 1.476.200,00  EUR.

Tijekom svečanosti zatvaranja projekta  prigodnim govorima nazočnima su se obratili gđa. Zorica Kučić-Vitaljić, pomoćnica ravnatelja Carinske uprave za carinsku tarifu, vrijednost, podrijetlo robe i carinski laboratorij i g. Fulvio Bianconi, voditelj sektora u Delegaciji Europske komisije u Hrvatskoj,

U sklopu svečanosti održana je i prezentacija projekta od strane voditeljica projekta, s strane Carinske uprave gđa Dubravka Begović i, s strane tvrtke Bull g. Gerd Peters.

Cilj projekta bilo je jačanje operativnih sposobnosti Carinske uprave Republike Hrvatske (CURH) u skladu s EU standardima u osnovnim carinskim područjima carinske tarife Europske Unije kako bi se osigurala puna kompatibilnost i interoperabilnost IT sustava CURH-a s IT sustavima EU.

Sustav TARIC (akronim od francuskog naziva „TARif Intégré de la Communauté“) je informatička verzija carinske tarife, tzv. Integrirana tarife Zajednice, koji je ujedno i glavni alat koji pruža uvid u relevantne carinske odredbe primjenjive na svaku robu ovisno o tarifnoj oznaci pojedine robe (sadržava sve podatke koji se tiču uvoza i uvoznih davanja te drugih mjera koje se primjenjuju na pojedinu robu) te na taj način daje potrebne informacije nadležnim nacionalnim carinskim službama i gospodarstvu.

Kao najvažniji rezultati projekta razvijeni su i implementirani sljedeći moduli:
• TMS – baza podataka u kojoj su pohranjeni nacionalni tarifni podaci i tarifni podaci poslani iz EU TARIC sustava. Nacionalni podaci su pohranjeni u formatu kompatibilnom s TARIC podacima.
• Konzultacijski modul – Web aplikacija uz pomoću koje se mogu pregledavati podaci, iz TMS baze podataka, valjani za određeni datum. Konzultacija obuhvaća nomenklaturu robe, carinske mjere, geografska područja i povezane dokumente. Ponuđeno je više različitih načina pretraživanja.
• Kalkulator – aplikacija koja je dostupna iz konzultacijskog modula. Kalkulator može izračunati davanja i poreze na osnovi deklaracijskih podataka robe. Rezultati izračuna su prikazani u tablici u kojoj su posebno naznačena davanja i osiguranje robe. Korisnicima je omogućen pregled carinskih mjera koje su upotrebljene prilikom izrade izračuna.



Pisane vijesti