Stop zlouporabi korištenja plavog dizela

  • Slika /12720/Slika 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Carinski službenici Sektora za mobilne jedinice, Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Varaždin provodeći pojačane mjere spriječili su zlouporabu plavog dizela na području Bjelovara i oduzeli  340 litara plavog dizela.

Provodeći pojačane mjere nadzora carinski službenici su 8. lipnja 2023. na području Bjelovara radi kontrole zaustavili teretno vozilo marke Fiat Ducato, hrvatskih registarskih oznaka kojim je upravljao hrvatski državljanin, otprije poznat po nezakonitom postupanju s energentima.
 
Pregledom teretnog prostora navedenog vozila pronađeno je 12 PVC spremnika ispunjenih s ukupno 340 litara plavog dizela koje je hrvatski državljanin nezakonito pribavio i  za koji ne posjeduje dokumentaciju o porijeklu, a niti je evidentiran kao korisnik prava na potrošnju plavog dizela za namjene u poljoprivredi, ribarstvu i akvakulturi.
 
Daljnjim pregledom predmetnog teretnog vozila i provjerom namjenske uporabe pogonskog goriva u navedenom vozilu, carinski službenici su utvrdili da je hrvatski državljanin na teretnom vozilu izvršio preinake na način da je standardni spremnik pogonskog goriva odvojio od pumpe goriva i umjesto istog u vozilo ugradio PVC spremnik (kanistar) koji je crijevima spojio s pumpom motora i tako omogućio da se kao pogonsko gorivo vozila koristi gorivo iz PVC spremnika. Preliminarnim testiranjem uzorka goriva iz naknadno ugrađenog spremnika u vozilu, utvrđeno je da se kao pogonsko gorivo koristi plavi dizel za namjene u poljoprivredi, ribarstvu i akvakulturi.
 
Zbog teškog kršenja odredbi Zakona o trošarinama i prekršaja opisanih člancima 133.st.1.t.3. i 132.st.1.t.1. , hrvatskom državljaninu bit će izdan prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u ukupnom iznosu od 12.000 eura. Nadležnom Područnom carinskom uredu bit će podnijet zahtjev za naplatu trošarine u iznosu od 144,73 eura.
 
Pronađeni plavi dizel oduzet je od počinitelja sukladno članku 138. stavku 1. Zakona o trošarinama.
Sukladno članku 112. stavku 4. Zakona o trošarinama oduzeto je i teretno motorno vozilo Fiat Ducato, u koje je radi zlouporabe plavog dizela i izbjegavanja nadzora nad namjenskom uporabom plavog dizela ugrađen i korišten spremnik goriva koji se ne može smatrati standardnim spremnikom.
 

Pisane vijesti