Carinski službenici otkrili otprije poznate krijumčare cigareta i duhana

  • Slika /12717/Slika 1.png
  • Slika
  • Slika

Carinski službenici Sektora za mobilne jedinice, Područne jedinice – Službe za mobilne jedinice Zagreb spriječili nezakonitu prodaju cigareta i duhana na području gradske tržnice u Zagrebu.  

Provodeći pojačane mjere nadzora na području Zagreba 8. lipnja 2023. carinski službenici PJ - Službe za mobilne jedinice Zagreb u neposrednoj blizini tržnice Črnomerec uočili su osobno vozilo marke Opel Astra hrvatskih registarskih oznaka u kojem su se nalazile dvije osobe, a kojim je upravljala osoba otprije poznata po nezakonitoj prodaji duhana na navedenoj tržnici.
 
Zbog sumnje da navedene osobe prevoze duhanske proizvode namijenjene nezakonitoj prodaji na „crnom“ tržištu, carinski službenici Službe za mobilne jedinice Zagreb su zaustavili predmetno vozilo čijim je pregledom utvrđeno da su unutrašnjost i prtljažni prostor ispunjeni crnim PVC vrećama u kojima su vidljive šteke cigareta i prozirne PVC vrećice ispunjene sitno rezanim duhanom.
 
Detaljnim pregledom sadržaja PVC vreća pronađeno je ukupno 53,20 kilograma (96x0,5 kg i 13x0,4 kg) sitno rezanog duhana i 98 šteka (980 kutija/19.600 komada) raznih vrsta cigareta. Ovi duhanski proizvodi nisu bili označeni duhanskim markicama Ministarstva financija  RH, a bili su pripremljeni za prodaju na gradskoj tržnici u Zagrebu.
 
Pronađena roba je oduzeta, a protiv osumnjičenih će nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu biti podnesena kaznena prijava zbog kaznenog djela Nedozvoljena trgovina iz čl. 264.st.1. Kaznenog zakona..
 
Područnom carinskom uredu Zagreb bit će podnesen zahtjev za solidarnu naplatu trošarine na duhanske proizvode u ukupnom iznosu od 8.862,28 eura. Kao mjera osiguranja naplate trošarinskog duga od osumnjičenog je oduzeto osobno vozilo korišteno za nezakonit prijevoz duhanskih proizvoda namijenjenih prodaji na „crnom“ tržištu.
 

Pisane vijesti