Zajedničkom akcijom carinskih i policijskih službenika zaplijenjeno rekordnih 745 kilograma kokaina

  • Slika /12716/Glavna zapljena.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Veliki doprinos u otkrivanju impresivnih zapljena kokaina pregledom kontejnera u Luci Rijeka dao je i službeni pas za detekciju droga.  

Na prigodnoj konferenciji za novinare u Ravnateljsku policije Ministarstva unutarnjih poslova danas je javnost upoznata s rezultatima višemjesečne zajedničke akcije policijskih i carinskih službenika u kojoj je u kontejnerima dopremljenim u Luku Rijeka zaplijenjena rekordna količina od  745 kilograma  droge kokain procijenjene vrijednosti veće od 20 milijuna eura.
O tome su govorili načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Mario Kovač, načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Hari Brnad, pomoćnik ravnatelja Carinske uprave za Sektor za mobilne jedinice Predrag Juratovac i pročelnik Područnog carinskog ureda Rijeka Andrej Franulović.

Načelnik PNUSKOK Mario Kovač istaknuo je da su zapljene koje su policija i carine ostvarile protekla tri- četiri mjeseca impresivne, a ovo je po količini kokaina najveća zapljena u povijesti hrvatskih snaga za provedbu zakona, policije i carine.
   - Posebno sam zadovoljan činjenicom da su različita tijela različitih ministarstava kroz jednu sinergiju i zajedničko djelovanje polučili odličan rezultat. Još jednom smo dokazali da smo kao snage sigurnosti spremni odgovoriti na izuzetno komplicirane sigurnosne izazove što ovakav vid organiziranog kriminala definitivno jest, zaključio je načelnik PNUSKOK Mario Kovač. 
 
Tijekom veljače, ožujka, travnja i svibnja u suradnji s policijskim službenicima, Carinska uprava provela redovne aktivnosti u cilju suzbijanja krijumčarenja droga, a naglasak je bio vezan uz promet kontejnera koji dolaze u Luku Rijeka, izjavio je pomoćnik ravnatelja Carinske uprave za Sektor za mobilne jedinice Predrag Juratovac. 
   -Izvršili smo pet konkretnih provjera uz uporabu službenog psa za otkrivanje droga i s tehničkim sredstvima kojima raspolažu policijski i carinski službenici (basteri, endoskopi i druga suvremena oprema).
Veliki doprinos u otkrivanju ovih zapljena dao je i službeni pas koji je pregledom kontejnera, u kojima je bila deklarirana razna roba, pokazao interes na određenim dijelovima kontejnera. Nakon toga carinski službenici su na mjestu koje je označio službeni pas uklonili metalnu oblogu i iza nje uočili sadržaj koji se tu ne bi trebao nalaziti, ali koji je po svom obliku i strukturi bio istovjetan predmetima koji se uobičajeno koriste prilikom krijumčarenja droga.  O tome je obaviješteno je nadležno Državno odvjetništvo i mogu reći da ovo nije kraj. I dalje se provode ciljane izvidne radnje u smjeru daljnjih istražnih radnji, istaknuo je Predrag Juratovac.
 
  Pročelnik Područnog carinskog ureda Rijeka Andrej Franulović istaknuo je kako se radilo o operativnoj akciji profiliranja rizika u kojoj se odvajaju suspektni kontejneri koji moraju proći neke od vrsta provjere.
 -Ovo nije bio pojedinačni slučaj već traje određeno vrijeme. Svakodnevno radimo i u kontaktu smo kad se pojedini profil rizika aktivira, onda se kreće s akcijom provjere po pojedinom kontejneru koju smo dogovorili s mobilnim jedinicama CU i policijom,  zaključio je pročelnik PCU Rijeka Andrej Franulović.
 

Stranica