Spriječeni pokušaji krijumčarenja cigarete i duhana

  • Slika /13151 vijest SMJ SB i ZG duhan i cigarete/glavna Slika 1 SB.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Carinski službenici Sektora za mobilne jedinice u suradnji s policijskim službenicima spriječili pokušaj krijumčarenja 10000  komada cigareta na graničnom prijelazu Slavonski Brod te 48,5 kg duhana i 3320 komada cigareta na području Zagreba.

Provodeći pojačane mjere nadzora na graničnom prijelazu Slavonski Brod carinski službenici Sektora za mobilne jedinice, Područne jedinice – Službe za mobilne jedinice Slavonski Brod u suradnji s policijskim službenicima Postaje granične policije Slavonski Brod izdvojili su radi kontrole prilikom ulaska u carinsko područje Unije autobus BiH registarskih oznaka, u vlasništvu prijevoznika iz BiH, kojim je upravljao državljanin BiH, a u svojstvu drugog vozača nalazio se također državljanin BiH.
 
Pregledom navedenog autobusa uz uporabu opreme iz programa Hercule III u tvorničkom prostoru podvozja vozila, koji nije namijenjen za prijevoz putničke prtljage, pronađene su skrivene cigarete: 500 kutija (10000 komada) raznih vrsta cigareta koje nisu označene duhanskim markicama Ministarstva financija RH i koje su vozači pokušali na skriven način prokrijumčariti u EU.
 
Zbog prekršaja opisanog i kažnjivog člankom 137a. Zakona o trošarinama vozačima autobusa izdani su prekršajni nalozi i izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 15.000 EUR. Vozači su odmah izvršili uplatu 2/3 izrečene kazne. Navedene nezakonito uvezene cigarete su oduzete.
 
 
Dana 3. rujna 2023. u Novom Zagrebu carinski službenici su uočili mušku osobu, otprije poznatu carinskim službenicima po nezakonitoj prodaji sitno rezanog duhana, kako otvara prtljažni prostor osobnog vozila marke Renault zagrebačkih registarskih oznaka, uzima crnu platnenu torbu i stavlja ju na moped – skuter i odlazi u smjeru tržnice. 
Ovlašteni carinski službenici PJ - Službe za mobilne jedinice Zagreb u suradnji s policijskim službenicima radi kontrole zaustavili su predmetni skuter te pregledom sadržaja navedene crne platnene torbe uočili da se u istoj nalaze duhanski proizvodi koji nisu označeni duhanskim markicama Ministarstva financija RH, a koje navedena osoba nezakonito nudi na prodaju i prodaje na tržnici u Novom Zagrebu. Radi daljnjeg nadzora vozač skutera je prepraćen do osobnog vozila marke Renault gdje je pregledom vozila također utvrđeno da se u istom nalaze uskladišteni duhanski proizvodi.
 
Pregledom je utvrđeno da je navedena muška osoba, recidivist u počinjenju prekršaja iz Zakona o trošarinama i kaznenih djela, skladištila radi daljnje prodaje u osobnom vozilu  duhanske proizvode: ukupno 3320 komada cigareta i 16 kilograma sitno rezanog duhana, koje je na skuteru prevozio do tržnice u Novom Zagrebu, s ciljem nezakonite prodaje na „crnom tržištu. Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iz članka 264. Kaznenog zakona – Nedozvoljena trgovina, protiv osumnjičenog će Služba za mobilne jedinice Zagreb nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu, a nadležnom carinskom uredu zahtjev za naplatu trošarine u iznosu 2.332,70 EUR. Pronađeni duhanski proizvodi su oduzeti, a kao sredstvo osiguranja naplate trošarinskog duga oduzeta su i vozila korištena za nezakonito skladištenje i prijevoz duhanski proizvoda.

Istoga dana, ovlašteni carinski službenici Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Zagreb su na području sajmišta Jakuševec pronašli i oduzeli ukupno 32,5 kilograma sitno rezanog duhana pakiranog u PVC vrećice od po 400 i 500 grama radi prodaje na „crnom“ tržištu na sajmištu Jakuševec. Zbog prekršaja iz čl. 133. st. 1. t. 57. Zakona o trošarinama jednom hrvatskom državljaninu je izdan prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 4.500 EUR, dok je protiv drugog hrvatskog državljanina nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog kaznenog djela Nedozvoljena trgovina. Nadležnom carinskom uredu bit će  podneseni zahtjevi za naplatu trošarine u ukupnom iznosu od 1.541 EUR.
 
 

Pisane vijesti