Spriječena nezakonita prodaja cigareta i duhana

  • Slika /12353/slika 1 GLAVNA.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Carinski službenici Sektora za mobilne jedinice, Područne jedinice – Službe za mobilne jedinice Zagreb spriječili nezakonitu prodaju cigareta i duhana na području Zagreba.

Provodeći pojačane mjere nadzora na području Zagreba carinski službenici PJ - Službe za mobilne jedinice Zagreb utvrdili su da hrvatski državljanin, otprije poznat carinskim službenicima po nezakonitoj prodaji duhana i cigareta, na području gradske tržnice u Zagrebu nudi na prodaju i prodaje sitno rezani duhan i cigarete te da za skladištenje i prijevoz duhana i cigareta namijenjenih daljnjoj prodaji na „crnom“ tržištu korist više osobnih vozila raspoređenih na više lokacija.
 
Dana 25. ožujka 2023. provodeći pojačane mjere nadzora. carinski službenici su uočili gore navedenog državljanina RH kako osobnim vozilom marke Peugeot 307 hrvatskih registarskih oznaka odlazi u obližnji kvart i zaustavlja se pored osobnog vozila marke Audi, također hrvatskih oznaka, iz kojega u osobno vozilo Peugeot 307 stavlja PVC vreće i torbe u kojima je vidljivo da se u istima nalaze duhan i cigarete namijenjene prodaji na „crnom“ tržištu.
 
Pregledom navedenih vozila utvrđeno je da  se u istima nalazi ukupno 45,60 kilograma sitno rezanog duhana pakiranog u 94 PVC vrećice i 10800 komada (540 kutija) raznih vrsta cigareta,a koji duhanski proizvodi nisu označeni duhanskim markicama Ministarstva financija RH.
 
Pronađena roba je oduzeta, a protiv osumnjičenog će biti podnesena kaznena prijava zbog kaznenog djela Nedozvoljena trgovina iz čl. 264.st.1. Kaznenog zakona. Na oduzete duhanske proizvode bit će obračunata trošarina u ukupnom iznosu od 6.745,64 eura. Kao mjera osiguranja naplate trošarinskog duga od osumnjičenog su oduzeta gore navedena osoba vozila Peugeot 307 i Audi.
 
Istoga dana, carinski i policijski službenici su utvrdili da ista gore navedena osoba za skladištenje duhanskih proizvoda koristi i osobno vozilo marke Škoda Felicia. Pregledom navedenog vozila utvrđeno da se u istom nalazi uskladištena nelegalna roba: 29,90 kilograma sitno rezanog duhana pakiranog u 62 PVC vrećice i 2180 komada (109  kutija) raznih vrsta cigareta, a koji duhanski proizvodi nisu označeni duhanskim markicama Ministarstva financija RH.
 
Roba je oduzeta, a osumnjičenom je izdan prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 13.000 EUR-a. Na oduzete duhanske proizvode bit će obračunata trošarina u ukupnom iznosu od 3.741,43  EUR-a, a kao mjera osiguranja naplate trošarinskog duga od osumnjičenog je oduzeto i osobno vozilo Škoda Felicia.
 
 
 

Pisane vijesti