Informacija o prihvaćanju zahtjeva za kvote i raspodjeli po kvotama za određene proizvode od čelika u novom tromjesečju

Dana 1. travnja 2023. godine započinje novo tromjesečje u primjeni kvota 5. kvotne godine za određene proizvode od čelika kako je to propisano Provedbenom uredbom Komisije (EU) 2019/159 od 31. siječnja 2019. o uvođenju konačnih zaštitnih mjera protiv uvoza određenih proizvoda od čelika, sa svim njenim izmjenama i dopunama do 2023/104 (u nastavku Uredba).  
U članku 1. Uredbe propisano je da se carinske kvote otvaraju za uvoz u Uniju svake od 26 predmetnih kategorija proizvoda i za svako od razdoblja navedenih u Prilogu IV.1 i IV.2., u kojima je, uz KN oznaku robe, zemlju podrijetla i redni broj kvote, definiran i opseg kvota po pojedinom tromjesečju svake kvotne godine.
 
Člankom 3.  Uredbe propisano je da predmetnim carinskim kvotama Komisija i države članice upravljaju u skladu sa sustavom upravljanja carinskim kvotama iz članaka od 49. do 54. Provedbene Uredbe Komisije (EU) 2015/2447 оd 24. studenoga 2015. o utvrđivanju detaljnih pravila za provedbu određenih odredbi Uredbe (EU) br. 952/2013 Europskog parlamenta i Vijeća o Carinskom zakoniku Unije. U članku 51. stavku 3. Provedbene Uredbe Komisije (EU) 2015/2447 navedeno je da Komisija za svaku carinsku kvotu dodjeljuje količine na temelju zaprimljenih zahtjeva za dodjelu carinskih kvota prema kronološkom redoslijedu datuma prihvaćanja relevantnih carinskih deklaracija i pod uvjetom da to dopušta preostali saldo carinskih kvota.
 
Slijedom navedenog, radi iznimnog interesa za primjenu predmetnih carinskih kvota, a budući da je 1. travnja 2023. godine subota u nastavku se napominje sljedeće:
  • Zahtjevi za predmetne kvote razmatrati će se od strane Komisije sukladno datumu prihvaćanja carinskih deklaracija za puštanje robe u slobodni promet, što znači da će prioritet u raspodjeli imati zahtjevi za kvote podneseni 1. travnja 2023., odnosno deklaracije prihvaćene u subotu, 1. travnja 2023. godine,
  • Po zahtjevima za predmetne kvote koji će biti podneseni u subotu, nedjelju i ponedjeljak, odnosno 1., 2. i 3. travnja 2023. godine Komisija će vršiti raspodjelu u srijedu, 5. travnja 2023. godine (osim u slučaju da raspodjela bude odgođena) i to na način da će najprije raspodijeliti količine po zahtjevima od 1. travnja, a zatim, ukoliko to dopušta preostali saldo (balans) kvota, raspodijeliti će količine po zahtjevima od 2. travnja, a tek nakon toga (ako kvota i dalje ima raspoloživi balans), raspodijeliti će količine po zahtjevima od 3. travnja 2023. godine.
 
Dakle, iako je 1. travnja 2023. godine subota, odnosno neradni dan Komisije, ne radi se o neradnom danu za zaprimanje deklaracija, budući da se deklaracije u Uniji mogu podnositi 7 dana tjedno, i to 24 sata dnevno.
 
Zaključno, predlaže se gospodarstvenicima da, ukoliko namjeravaju zahtijevati predmetne kvote, zahtjeve za iste, odnosno deklaracije kojima će tražiti primjenu predmetnih kvota, podnesu u subotu, 1. travnja 2023. godine, u koordinaciji i sukladno odobrenju nadležnih carinskih ureda (primjenom instituta carinjenja izvan uredovnog radnog vremena).

Pisane vijesti