Spriječen pokušaj nezakonitog postupanja s naftnim derivatima

  • Slika /11808/Slika 2 glavna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Carinski službenici Sektora za mobilne jedinice, Službe za operativnu podršku mobilnih jedinica i analitiku i carinski službenici Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Split provodeći višemjesečne pojačane mjere nadzora i provjera na području Splita utvrdili su nezakonita postupanja s naftnim derivatima od strane više pravnih i fizičkih osoba.

Provodeći pojačane mjere nadzora carinski službenici su utvrdili da dvije fizičke osobe, vlasnici obrta za prijevoz, vrše manipulacije s pošiljkama naftnih derivata koje su za treću osobu preuzeli na prijevoz. Prilikom nadzora pronađeno je 41076  litara energenata za koje okrivljeni carinskim službenicima nisu predočili vjerodostojnu dokumentaciju.
 
Provedenim mjerama nadzora utvrđeno je da je u nezakonita postupanja s naftnim derivatima povezano više poslovnih subjekata koji su obavljali djelatnosti prijevoza, prodaje i skladištenja naftnih derivata i to na način da su u knjigovodstvenim ispravama knjižili fiktivne isporuke, manipulacijama na sistemu za istakanje energenata ugrađenim u cisternu lažno prikazali dopremu i istakanje naftnih derivata, a sve kako bi vlasnicima obrta za prijevoz, koji su nezakonitim postupanjem pribavili 41076 litara energenata, ispostavili nevjerodostojnu dokumentaciju o porijeklu.
 
Okrivljenima su izdani prekršajni nalozi i izrečene kazne u ukupnom iznosu od 1.590.000 kuna.
Roba je oduzeta, a nadležnom Područnom carinskom uredu su podneseni zahtjevi za obračun i naplatu trošarinskog i poreznog duga u ukupnom iznosu od 519.607,12 kuna. 

Pisane vijesti