Spriječen pokušaj nelegalnog uvoza kamenih koralja zaštićenih cites konvencijom

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/susyi3_5961.jpg
  • Slika
  • Slika
Dana 19. siječnja 2010. godine pri provedbi redovnih mjera carinskog nadzora, na Carinskoj ispostavi Jankomir Carinarnice Zagreb, carinski službenici otkrili su pokušaj nelegalnog uvoza kamenih koralja reda Scleractinia.

U kontejnerskoj pošiljci pristigloj iz Republike Filipini, hrvatski uvoznik je zahtijevao carinski postupak puštanja robe u slobodan promet, odnosno uvoz robe u Republiku Hrvatsku za deklariranu robu suveniri od morskih školjaka. Prilikom provedbe postupka uvoza izvršen je pregled pošiljka i vjerodostojnosti podataka navedenih u carinskoj deklaraciji. Pregledom je uočeno da se u pošiljci između ostale deklarirane robe nalaze morski koralji u količini od 600 komada, pakiranih u 24 kartonske kutije, za koje ne postoji nikakva dokumentacija, slijedom čega je obaviještena Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva kulture, zbog sumnje na nelegalni unos vrste zaštićene CITES Konvencijom (NN-MU 12/99), odnosno Zakonom o zaštiti prirode (NN 70/05 i 139/08) i Pravilnikom o prekograničnom prometu i trgovini (NN 34/06 i 72/09).

Po dolasku inspektora zaštite prirode Ministarstva kulture i stručnjaka Državnog zavoda za zaštitu prirode, utvrđeno je da se radi o morskim koraljima iz reda Scleractinia koji se nalaze na dodatku II. CITES Konvencije i čiji su promet i trgovina regulirani izvoznim, odnosno uvoznim dopuštenjima. Kako uvoznik nije posjedovao potrebna dopuštenja, pokrenut je carinski prekršaj protiv istog sukladno članku 240. st. 1. točka 3. Carinskog zakona, a spomenuti koralji su oduzeti i prepušteni na raspolaganje nadležnom Ministarstvu kulture.


Pisane vijesti