Sastanak stručnjaka za borbu protiv krijumčarenja droge zemalja članica Svjetske carinske organizacije

 

       Dana 15. i 16. studenog 2007. godine u Svjetskoj carinskoj organizaciji, u Brusselsu, Kraljevina Belgija, održan je sastanak stručnjaka za borbu krijumčarenja droge zemalja članica Svjetske carinske organizacije. Sastanku, kojemu su prisustvovali predstavnici carinskih službi članica Svjetske carinske organizacije, kao predstavnica Carinske uprave Republike Hrvatske prisustvovala je i gospođa Ivana Javor, načelnica Odjela za droge, opasne tvari i sprječavanje pranja novca Službe za nadzor.

       Temeljem zaključaka i preporuka donesenih na ovogodišnjem sastanku Odbora za provedbu, Tajništvo je Svjetske carinske organizacije za ovu godinu kao jedan od prioriteta postavio borbu protiv krijumčarenja droge. Slijedom toga organiziran je ovaj dvodnevni radni sastanak, tijekom kojeg se izlagalo i raspravljalo o dosadašnjem radu i novim očekivanjima na području suzbijanja krijumčarenja opojnih droga. Primjerice prikazano je stanje glede postojećih projekata Svjetske carinske organizacije, kao UNDOC-ov i WCO-ov zajednički program za kontrolu kontejnera te prikaz rada Centra za obuku pasa za pronalaženje opojnih droga u Češkoj Republici, te postojeća situacija glede BALKAN INFO sustava, ali i originalni pristup Carinske službe Kraljevine Nizozemske kontroli zračnog prometa na zračnoj luci Schiphol u Amsterdamu.

       Rad je drugog dana bio organiziran kroz dvije paralelne radionice kako bi se poboljšala i ubrzala razmjena mišljenja i iskustava, a koje su raspravljale o ključnim elementima buduće strategije Svjetske carinske organizacije za borbu protiv krijumčarenja droga. Sastanka je zaključen preporukom za organizaciju sličnih sastanaka i u buduće.

 

 
 
 

 

 



Pisane vijesti