Otkriven novi pokušaj krijumčarenja na gp Bregana

  

       Djelatnici Odsjeka za upravljanje rizikom, istrage i suzbijanje prijevara, Carinarnice Zagreb, prema planu rada navedenog Odsjeka, na graničnom prijelazu Bregana, dana 18./19.11.2007. godine, u okviru provođenja redovnih mjera carinskog nadzora, u traku izlaz – putnički, otkrili su novi pokušaj krijumčarenja lovne divljači – prepelica, kao i predmete kulturnog dobra.

       Naime, pregledom kombi vozila srpskih registarskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Srbije, S.Ž. (1975 g.), iza sjedišta vozača u pvc vrećici pronađene su ptice prepelice, i to 36 komada. Ovlašteni carinski djelatnici pristupili su detaljnom pregledu stvari, te su u dvije torbe, između osobne prtljage, osim lovne divljači pronađeni i 28 raznih predmeta neutvrđene starosti i vrijednosti. Obzirom da vozač nije prijavio predmete i za navedene predmete nije posjedovao potrebne dozvole za izvoz, predmeti su privremeno zadržani, te je odmah obaviješteno Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu prirodne baštine i Uprava za zaštitu kulturne baštine. Pronađeni predmeti su predani stručnoj službi Ministarstva kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, gdje će biti procijenjeni u cilju utvrđivanja starosti i vrijednosti istih.

       Na spomenuti način došlo je do povrede carinskih propisa, jer je riječ o lovnoj divljači koju putnik S.Ž. nije prijavio niti je posjedovao potrebne dokumente za istu. Isto tako povrijedio je carinske propise u pokušaju nelegalnog izvoza iz zemlje zaštićenih predmete kulturnih dobara, te je protiv počinitelja, S.Ž. , državljanina Republike Srbije, pokrenut carinski prekršaj, sukladno odredbi članka 240. stavak 1. točka 3 i točka 4 (3.000,00 do 100.000,00 Kn), te člankom 241. stavak 1, točka 1 (1.000,00 do 100.000,00 Kn), Carinskog zakona (NN, 138/06). O pronađenim predmetima izvještena je i PU Zagrebačka, Odjel organiziranog kriminaliteta.

SLUŽBENICA ZA INFORMIRANJE-GLASNOGOVORNICA

Sanja Crnković 

 

 OBJAVA ZA MEDIJE -Otkriven novi pokušaj krijumčarenja na GP Bregana

 

 



Pisane vijesti