Sastanak ravnatelja i glavnih direktora carinskih službi država „kvadrilaterale“ u Trstu

Slika /6405/GLAVNA SLIKA TRST.jpg

Glavne teme sastanka bile su umanjivanje carinske vrijednosti, prijevare na baznim uljima, te suradnja po pitanju mogućnosti provedbe nadzora na zahtjev jedne države članice EU u drugoj državi članici.

Redovan godišnji sastanak ravnatelja i glavnih direktora carinskih službi država „kvadrilaterale“ – Mađarske, Hrvatske, Slovenije i Italije održan je u Trstu 14. veljače 2019.godine. Domaćin sastanka bila je Talijanska carinska služba i njezin glavni direktor Benedetto Mineo. Delegaciju Carinske uprave Ministarstva financija Republike Hrvatske predvodio je pomoćnik ministra financija i ravnatelj Carinske uprave mr.sc. Hrvoje Čović.
Naglašena je važnost suradnje po pitanju jednakog postupanja u vezi s utvrđivanjem stvarne carinske vrijednosti za tekstil, poglavito u svjetlu nadolazećih inspekcija od strane Glavne uprave za proračun Europske komisije. Poseban interes pokazan je za suradnju u borbi protiv prijevara na baznim uljima, s kojim problemom se susreću sve četiri države, i gdje ove prijevare izravno oštećuju državni proračun. Pritom je hrvatska delegacija predstavila nacionalno rješenje, s obzirom da je postizanje dogovora oko rješenja na EU razini upitno. Naglasak je stavljen na zadnje izmjene Zakona o trošarinama i posebne mjere nadzora za određene tarifne brojeve baznih ulja za koja je dokazano veliki interes za pokušaje prijevara. Ovakvo rješenje je ponuđeno i ostalim državama kvadrilaterale, za što je pokazan značajan interes sudionika.

Sljedeći sastanak država kvadrilaterale planiran je u 2020. godini u Sloveniji.

Pisane vijesti