Sastanak ravnatelja carinskih službi Savezne Republike Njemačke i Republike Hrvatske

  • Slika /8351/glavna.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na inicijativu Uprave za carinu, trošarine i PDV, Federalnog ministarstva financija Savezne Republike Njemačke, u okviru predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU, u Središnjem uredu Carinske uprave, 4. veljače 2020. godine, održan je bilateralni sastanak njemačke delegacije  i Carinske uprave Ministarstva financija Republike Hrvatske. 

Njemačku delegaciju predvodila je glavna direktorica Uprave za carinu, trošarine i PDV gđa Tanja Milderberger u pratnji suradnika, a Carinsku upravu, kao domaćina posjeta, predvodio je ravnatelj Carinske uprave mr.sc. Hrvoje Čović sa suradnicima, među kojima su bili i predstavnici Porezne uprave.
Cilj posjeta njemačke delegacije bio je upoznati se s planom rada i prioritetima tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, prvenstveno u dijelu koji se odnosi na radne skupine Vijeća koje su u nadležnosti Carinske uprave, te onih koje su nadležnosti Porezne uprave, a vezano za PDV postupak, u dijelu razmjene hrvatskih  iskustva i procjenu dinamike aktivnosti  pojedinih tema u Vijeću, posebice s aspekta što upoznavanje s ovakvim iskustvima i informacijama će biti korisno za kvalitetnije pripremanje  predsjedanja  koje dolazi od početka srpnja 2020., kada predsjedanje preuzima Savezna Republika Njemačka od Hrvatske.
Hrvatska strana predstavila je prioritete naglasivši četiri glavna horizontalna prioriteta Vlade RH, te  program i dinamiku rada po pojedinim radnim skupinama i dosjeima (radna skupina za neizravno oporezivanje u formatu trošarina, radna skupina za Carinsku uniju, radna skupina za carinsku suradnju, te dio dosjea iz nadležnosti Porezne uprave koji se odnose na PDV).
Njemačka strana iskazala je osobito zadovoljstvo što su im detaljno izložene sve relevantne informacije, a obostrano je zaključeno kako je već ionako dobra suradnja, poglavito u dijelu razmjene informacija u okviru carinske suradnje, osnažiti zajedničke interese poglavito kod operativne suradnje u pogledu suzbijanja carinskih prekršaja,  što je već i prisutno suradnjom carinskih časnika za vezu dviju država.
 

Pisane vijesti