Sastanak generalnih direktora carinskih službi ASEM-a, Beč, 17. i 18. listopad 2013.

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_1598_201310241602559738.jpg
  • Slika
  • Slika

Republika Hrvatska je po prvi puta, i to u statusu promatrača, sudjelovala na sastanku generalnih direktora carinskih službi ASEM-a, neformalnom procesa dijaloga i suradnje između zemalja članica EU, EK, Norveške, Švicerske, Rusije i 20 zemalja Azije. Carinske aktivnosti unutar ASEM-a obuhvaćaju prioritetno područje carinske nadležnosti: Olakšavanje trgovine i sigurnost trgovačkog lanca, Suzbijanje carinskih prijevara (s naglaskom na zaštitu prava intelektualnog vlasništva), Zaštitu društva i okoliša, te Uključivanje gospodarstva.

Sastanku su prisustvovali generalni direktori 41 carinske službe ASEM-a (zemlje članice EU, Norveška, Švicerska, Rusija i 20 zemalja Azije), te generalni direktor DG TAXUD-a, gosp. Zourek i generalni tajnik Svjetske carinske organizacije, gosp. Mikuriya.

Na sastanku se raspravljalo o rezulatatima Akcijskog plana za pojednostavnjenje trgovine (TFAP) za razdoblje 2012. – 2013., te se usvojio novi TFAP za razdoblje 2014. – 2015. koji se bazira na razmjeni iskustva vezano uz AEO i međusobno priznavanje statusa; podizanje svijesti o AEO programima; razmatranje kompatibilnosti IT sustava i doprinošenje radu na Global Trade Identification uzimajući u obzir GNC inicijativu Svjetske carinske organizacije; učvršćivanje suradnje između carinskih službi i drugih relevantnih službi u cilju kompatibilnosti u izvršavanju kontrolnih i sigurnosnih zadaća; jačanje suradnje u području zračnog prometa robe, sigurnosti morskog prometa i dvojne namjene robe, koordiniranog upravljanja granicom, posebno u kontekstu trgovinskih odnosa EU s Azijom, donošenje Priručnika temeljenog na najboljoj praksi zemalja članica ASEM-a u području suzbijanja kršenja prava intelektualnog vlasništva, jačanja uloge carine u području kontrole sigurnosti proizvoda, kao i daljnje akcilje u cilju što kvalitetnije i učinkovitije kontrole prometa otpadom.
Na marginama sastanka generalnih direktora carinskih službi ASEM-a održan je i bilateralan sastanak generalnih direktora carinskih službi Hrvatske i Austrije, gosp. Grabara i gosp. Kramera, a u cilju daljnjeg unaprijeđenja bilateralnih odnosa dviju carinskih službi.



Pisane vijesti