Reagiranje na neistinite navode objavljene u nacionalu

 Povodom sadržaja objavljenog dana 30. kolovoza 2011. godine u Nacionalu pod naslovom „UHVAĆENI U ŠVERCU NAFTE“, Carinska uprava je, sukladno odredbama članaka 40. i 41. Zakona o medijima (NN, broj 59/04 i 84/11), a u cilju točnog i cjelovitog informiranja javnosti, uputila zahtjev za žurnom objavom ispravka sljedećeg sadržaja:

Kao posve neistinite te u cijelosti iskonstruirane odbacujemo sve navode objavljene u predmetnom članku koji se odnose na Carinsku upravu.

Naime, u pogledu navoda da su reporteri Nacionala snimili cisternu na Graničnom prijelazu Slavonski Brod u srijedu dana 25. kolovoza, obavještavamo Vas da je predmetna cisterna ušla u RH preko Graničnog prijelaza Županja – most, a ne Graničnog prijelaza Slavonski Brod, kako se to navodi u članku. Prevožena roba uvozno je ocarinjenja istoga dana (25.08.2011. godine) na Carinskoj ispostavi Županja – terminal pri čemu je izvršen obračun svih davanja na uvezenu robu, nakon čega je ista puštena u slobodan promet sukladno carinskim propisima.

Napominjemo da sukladno propisima kojima se uređuje tranzitni promet teretnih automobila kroz RH i prijevoz opasnih tvari javnim cestama, Granični prijelaz Slavonski Brod – most nije niti uvršten u kategoriju graničnih prijelaza preko kojeg je dozvoljen promet nafte i naftnih derivata, pa se tako predmetna cisterna nije niti mogla kretati na način kako se to navodi u članku, a niti objavljena fotografija predstavlja Granični prijelaz Slavonski Brod – most, kako se to u članku ističe.

U konkretnom slučaju uvoznog carinjenja robe izvršeno je i uzorkovanje goriva radi provedbe analize sukladno odredbama temeljnih carinskih propisa i u svrhu pravilnog utvrđivanja i provjere taksacijskih elemenata, odnosno specifično vrste deklarirane robe, iz čega je sasvim razvidno da su upravo u konkretnom slučaju poduzete sve mjere carinskog nadzora i provjera.

Nadalje, ističemo da Carinska uprava nema nikakva zakonska ili druga propisana ovlaštenja u području nadzora kakvoće goriva, odnosno naftnih derivata te su stoga potpuno netočne tvrdnje iz članka da bi Carinska uprava bila nadležna kontrolirati korištenje skladišta u smislu odredbi Uredbe o uvjetima za obavljanje trgovine na veliko i trgovine s inozemstvom za određenu robu kojima moraju raspolagati trgovci gorivima, kao i kvalitetu naftnih derivata, odnosno goriva u njima.

Naime, u pogledu naftnih derivata, a poglavito onih koji su uvozno ocarinjeni i za koja su plaćena propisana davanja, carinska služba ne ostvaruje ovlaštenja u smislu provedbe kontrole kvalitete, pri čemu je navedena problematika područje isključivih nadležnosti i ovlaštenja Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva te Državnog inspektorata RH.

S obzirom da sadržaj predmetnog članka sadrži netočne informacije čime se izravno šteti ugledu carinske službe i carinskih službenika, sukladno uvodno označenim zakonskim odredbama, zahtijevamo žurnu i cjelovitu objavu ovoga ispravka.



Pisane vijesti