Jutarnjem listu upućen ponovni zahtjev za zakonitom objavom ispravka

Povodom sadržaja objavljenog u Jutarnjem listu dana 29. kolovoza 2011. godine na stranicama 2. i 3. pod naslovom „ŠEFOVI NIKEA I REEBOKA: ZBOG ŠVERCA PREKO HRVATSKE GUBIMO MILIJARDE DOLARA. SPASITE NAS!“, sukladno odredbama članka 40. i 41. Zakona o medijima (NN, broj 59/04 i 84/11), a u cilju točnog i cjelovitog informiranja javnosti, dana 29. kolovoza 2011. godine Carinska uprava je Jutarnjem listu dostavila zahtjev za žurnom objavom ispravka.

Dana 31. kolovoza na 22. stranici Jutarnjeg lista u rubrici reagiranja, dakle očito na nejednako vrijednom mjestu u odnosu na prvotno objavljene informacije, te u necjelovitom obliku, objavljen je navedeni ispravak.

S obzirom da je uvodno označenim novinskim člankom u bitnome prenose posve netočne i nepotpune informacije, zatim da prije objave predmetnog sadržaja nisu zatražena relevantna pojašnjenja Carinske uprave i da je bez potrebnih provjera objavljen sadržaj koji izravno šteti ugledu carinske službe i carinskih službenika, sukladno naznačenim zakonskim odredbama, dana 1. rujna 2011. godine od Jutarnjeg lista je opetovano zahtijevana objava dostavljenog ispravka na jednakovrijednom mjestu i u cjelovitom obliku, odnosno objava ispravka u smislu izričite odredbe članka 41. stavka 1. Zakona o medijima kojim je eksplicitno propisano da se ispravak mora objaviti bez promjena i dopuna na istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora i na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena informacija na koju se ispravak odnosi.

Uzimajući u obzir i okolnost da je tekst traženog ispravka svojim opsegom posve razmjeran objavljenim informacijama na koje se odnosi, te da je, također, uvodno označeni novinski članak najavljen i na naslovnici Jutarnjeg lista, to je, sukladno eksplicitnim i jasnim odredbama Zakona o medijima, od Jutarnjeg lista opetovano zahtijevana zakonita objava teksta dostavljenog ispravka.



Pisane vijesti