Reagiranje na članak objavljen u Jutarnjem listu pod naslovom „Šefovi Nikea i Reeboka: Zbog šverca preko Hrvatske gubimo milijarde dolara. Spasite nas!“

Povodom sadržaja objavljenog dana 29.08.2011. godine u Jutarnjem listu pod naslovom „ŠEFOVI NIKEA I REEBOKA: ZBOG ŠVERCA PREKO HRVATSKE GUBIMO MILIJARDE DOLARA. SPASITE NAS!“,  Carinska uprava je tijekom istog dana, sukladno odredbama članka 40. i 41. Zakona o medijima (NNRH, broj 59/04 i 84/11), a u cilju točnog i cjelovitog informiranja javnosti, uputila zahtjev za žurnom objavom ispravka sljedećeg sadržaja:

U cijelosti odbacujemo sadržaj i ton objavljenog sadržaja kojim se u bitnome prenose nepotpune i netočne informacije.

Naime, Carinska uprava, sukladno važećim carinskim propisima usklađenim s pravnom stečevinom EU, kontinuirano provodi carinske mjere za zaštitu prava intelektualnog vlasništva na cjelokupnom području RH, pri čemu se upravo na području Luke Rijeka ostvaruju najbolji rezultati u suzbijanju prekograničnog prometa krivotvorenom robom.

Stoga su pogrešne i tendenciozne interpretacije iz predmetnog članka da, zbog navodnih propusta u Luci Rijeka u provedbi mjera carinskog nadzora nad robom za koju postoji sumnja da je krivotvorena, renomirani i svjetski poznati nositelji prava intelektualnog vlasništva trpe golemu materijalnu štetu.

Upravo suprotno navodima, tvrdnjama i zaključcima iz navedenog članka, rezultati koje Carinska uprava, odnosno Carinarnica Rijeka postiže u suzbijanju krivotvorenja u Luci Rijeka su iznimni te posve usporedivi s rezultatima u suzbijanju krivotvorenja koji se postižu u drugim europskim pomorskim lukama.

Kao ilustraciju navedenoga i suprotno eksplicitnim navodima iz predmetnog članka ističemo da je u Carinskoj ispostavi Luka Rijeka tijekom 2008. godine provedeno 110 postupaka, što je uključivalo 36 kontejnera, 4.183.248 komada sumnjive robe, od čega je uništeno 4.113.777 komada krivotvorina.

Nadalje, tijekom 2010. godine provedeno 152 postupka, što je uključivalo 34 kontejnera, 381.625 komada sumnjive robe, od čega je uništeno 230.126 komada krivotvorina u vrijednosti od 14.975.355.39 EUR-a (vrijednost predstavlja maloprodajnu vrijednost originalne robe iskazanu u EUR-ima), dok je samo u prvih 6 mjeseci ove godine provedeno 50 postupaka, što je uključivalo 24 kontejnera, 188.934 komada sumnjive robe, od čega je uništeno 161.478 komada krivotvorina u vrijednosti od 24.780.564,45 EUR-a.

Ukupno gledano, u razdoblju od 2008. do polovice 2011. godine provedeno je 340 postupaka, što je uključivalo 108 kontejnera, 4.848.596 komada sumnjive robe, od čega je uništeno 4.588.578 komada krivotvorina u vrijednosti od 46.238.059,84 EUR-a (navedeni podatak o vrijednosti ne uključuje vrijednost krivotvorina uništenih tijekom 2008. godine s obzirom na primjenu tada važeće statističke metodologije).  

Suprotno navodima iz članka, skrećemo osobitu pozornost na činjenicu da upravo predstavnici nositelja prava u RH, pa i oni koji su posebno apostrofirani predmetnim člankom, u svakodnevnoj komunikaciji s carinskom službom, te općenito iskazuju osobito i nepodijeljeno zadovoljstvo iznimnim rezultatima rada upravo Carinarnice Rijeka i Carinske ispostave Luka Rijeka u otkrivanju i postupanju s robom za koju postoji sumnja da povrjeđuje pravo intelektualnog vlasništva.

Napominjemo i da se predmetnim člankom ne pravi bilo kakva distinkcija između provedbe carinskih mjera za zaštitu prava intelektualnog vlasništva te izvidnih radnji u smislu otkrivanja i procesuiranja kaznenih djela niti se javnosti pojašnjava sama bit i sadržaj ovlaštenja kako carinske službe tako i policije u vezi s suzbijanjem krivotvorenja, zbog čega ukupni sadržaj predmetnog članka odražava parcijalni i u bitnome netočni prikaz stanja provedbe mjera suzbijanja prekograničnog prometa robom za koju postoji sumnja u povredu prava intelektualnog vlasništva.  

S obzirom da prije objave predmetnog sadržaja nisu zatražena relevantna pojašnjenja Carinske uprave te da je bez potrebnih provjera objavljen sadržaj koji izravno šteti ugledu carinske službe i carinskih službenika, sukladno uvodno označenim zakonskim odredbama, zahtijevamo žurnu i cjelovitu objavu ovoga ispravka.
 

Pisane vijesti