Reagiranje na članak objavljen u 24 sata, od 25. veljače 2010. godine

U vezi s netočnim i paušalnim tvrdnjama iznesenih u članku objavljenom na portalu 24 sata dana 25. veljače 2010. godine pod naslovom 'Incident na granici: Hrvati ponižavali dva Crnogorca?', u kojem se u negativnom kontekstu (ne)namjernim propustom spominje carinske službenike, točnije službenicu navodeći kako je ista ponižavala dvojicu državljana Crne Gore tražeći od njih da joj pokažu pozivno pismo i novac koji imaju, odbivši im na kraju ulazak u Republiku Hrvatsku zbog nedovoljne količine novca potrebnog za ulazak, oštro demantiramo navode i ton navedenog teksta, uz napomenu kako to nije ispravna informacija budući da carinski službenici nisu nadležni za provođenje Uredbe o viznom sustavu Republike Hrvatske te su isti bili angažirani u obavljanju svakodnevnih poslova iz svoje nadležnosti na koje nije bilo nikakvih primjedbi.

U svrhu potpunog razjašnjenja gornjih navoda, u nastavku u kratko pojašnjavamo propise i postupke koji se provode u nadzoru nad minimumom sredstava za uzdržavanje za vrijeme boravka u Republici Hrvatskoj:

Naime, člankom 31. Zakona o strancima (NNRH, broj 79/07 i 36/09), propisano da se strancu može odobriti ulazak u Republiku Hrvatsku ako, između ostalih propisanih uvjeta,  posjeduje sredstva za uzdržavanje za vrijeme boravka u Republici Hrvatskoj i za povratak u državu iz koje je došao ili za putovanje u treću državu. Navedeno je pojašnjeno Uredbom o viznom sustavu (NNRH, broj 41/08, 56/09 i 153/09), gdje članak 12. precizira navedena sredstva i propisuje da visina sredstava prilikom boravka u Republici Hrvatskoj na temelju valjane vize je protuvrijednost 100,00 € po danu predviđenog boravka u Republici Hrvatskoj. No, ako stranac posjeduje ovjereno jamstveno pismo fizičke ili pravne osobe iz Republike Hrvatske, dokaz o uplaćenom turističkom aranžmanu ili sličnu ispravu, dužan je predočiti dokaz o posjedovanju sredstava u vrijednosti 50,00 € po danu predviđenog boravka u Republici Hrvatskoj.

Međutim, posebno ističemo da je nadzor nad provedbom navedenih propisa u nadležnosti granične policije, a nikako carinske službe, koja dakle niti u navedenom slučaju nije mogla provoditi postupke izvan svoje nadležnosti.                                 


                                                                                      SLUŽBENIK ZA INFORMIRANJE
                                                                      GLASNOGOVORNIK
                                                               
                                                                                           Predrag Juratovac



Pisane vijesti