Pokrenuti prekršaji zbog nenamjenske uporabe označenih plinskih ulja

Slika /arhiva/Slike/Novosti/3232lw_9851.jpg

Dana 23. travnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Karlovac, na Carinskoj ispostavi Maljevac carinski službenici kontrolom namjenske uporabe pogonskog goriva u spremnicima dva osobna vozila hrvatskih registracijskih oznaka utvrdili su da se za pogonsko gorivo koristi gorivo crvene boje. Također istoga dana carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage u suradnji s mobilnom jedinicom prometne policije PU karlovačke u postupku kontrole nenamjenskog korištenja pogonskog goriva utvrdili su da se za pogon osobnog vozila koristi plinsko ulje obojano plavom bojom.  Uzorci goriva dostavljeni su na analizu i potvrdu carinskog laboratorija te slijedi daljnje postupanje zbog počinjenja prekršaja iz članka 80. stavak 1. točka 51. Zakona o trošarinama.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Krapina, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage u postupku kontrole nenamjenskog korištenja pogonskog goriva utvrdili su da se za pogon četiri osobna vozila koja su u vlasništvu hrvatskih državljana koristi plinsko ulje obojano plavom bojom. Protiv navedenih pokrenuti su prekršajni postupci na temelju članka 80. stavak 1. točka 51. Zakona o trošarinama. Također pošto je modalitet izvršenja prekršaja bio izravnim utakanjem LUEL-a u spremnik goriva na benzinskoj pumpi, zbog istog je prijavljena i pravna te odgovorna osoba, za što je predviđena novčana kazna za pravnu osobu u iznosu od  40.000,00 kuna do 1.000.000,00 kuna i novčana kazna za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 3.000,00 kuna do 50.000,00 kuna. Odjelu za carinsko upravni postupak  Carinarnice Krapina podnesen je zahtjev za naplatu trošarine u ukupnom iznosu od 34.850,00 kuna.

Dana  23. travnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Osijek, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage u suradnji s djelatnicima MUP-a u postupku kontrole nenamjenskog korištenja pogonskog goriva utvrdili su da se za pogon teretnog vozila koje je u vlasništvu pravne osobe koristi plinsko ulje obojano plavom bojom. Protiv navedenog pokrenut je prekršajni postupak na temelju članka 80. stavak 1. točka 51. Zakona o trošarinama.

Također Carinarnica Slavonski Brod, a temeljem članka 80. stavak 3. točka 1. Zakona o trošarinama, pokrenula je pet prekršajnih postupaka zbog nenamjenske uporabe goriva. Naime u svih pet slučaja u dva teretna i tri osobna vozila kao pogonsko gorivo koristilo se plinsko ulje obojano crvenom bojom.

Dana 25. i 26. travnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, podnijeli su četiri prijave protiv fizičkih osoba vlasnika obrata te sedam prijava protiv  pravnih osoba zbog utvrđene prisutnosti indikatora za označavanje plinskog ulja za loženje i euro dizelskog goriva obojenog plavom bojom u  količini u kojoj ne smije biti u gorivu koje se koristi kao pogonsko  gorivo. Navedenom radnjom počinjeni su prekršaji po članku 80. stavak  01. točka 51.  Zakona o trošarinama za što je predviđena novčana kazna za pravnu osobu u iznosu od  40.000,00 kuna do 1.000.000,00 kuna i novčana kazna za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 3.000,00 kuna do 50.000,00 kuna. Ujedno Odjelu za carinsko upravni postupak  Carinarnice Zagreb podnesen je zahtjev za naplatu trošarine u ukupnom iznosu od 693.000,00 kuna.



Pisane vijesti