Pokrenuti prekršaji zbog nenamjenske uporabe označenih plinskih ulja

Slika /arhiva/Slike/Novosti/nsmxwe_9801.jpg

Dana 20. travnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Karlovac,  carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage kontrolom namjenske uporabe pogonskog goriva u spremnicima tri osobna vozila hrvatskih registracijskih oznaka utvrdili su da se za pogonsko gorivo koristi gorivo crvene boje. Uzorci goriva dostavljeni su na analizu i potvrdu carinskog laboratorija te slijedi daljnje postupanje zbog počinjenja prekršaja iz članka 80. stavak 1. točka 51. Zakona o trošarinama.

Dana 20. travnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Osijek, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage u postupku kontrole nenamjenskog korištenja pogonskog goriva utvrdili su da se za pogon radnog stroja koje je u vlasništvu pravne osobe koristi plinsko ulje obojano plavom bojom. Protiv navedenog pokrenut je prekršajni postupak na temelju članka 80. stavak 1. točka 51. Zakona o trošarinama.

Dana 20. travnja 2011. godine Carinarnica Slavonski Brod , a temeljem članka 80. stavak 3. točka 1. Zakona o trošarinama, pokrenula je četiri prekršajna postupka zbog nenamjenske uporabe goriva. Naime u tri slučaja u osobnim vozilima kao pogonsko gorivo koristilo se plinsko ulje obojano crvenom bojom dok se u jednom slučaju kao pogonsko gorivo koristilo lož ulje.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage zatekli su pravnu osobu kako prodaje ulje za loženje. Kako navedeni nije registriran za prodaju naftnih derivata te je postupio suprotno Zakonu o trošarinama te će protiv istoga biti podnesena prijava o počinjenom prekršaju iz članka 80. stavak 1.točka 6. Zakona o trošarinama.

Dana 20. travnja 2011. godine na području iste carinarnice, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, podnijeli su dvije prijave protiv pravne osobe zbog utvrđene prisutnosti indikatora za označavanje plinskog ulja za loženje i euro dizelskog goriva obojenog plavom bojom u  količini u kojoj ne smije biti u gorivu koje se koristi kao pogonsko  gorivo.   
Navedenom radnjom počinjeni su prekršaji po članku 80, stavak  01, točka 51  Zakona o trošarinama za što je predviđena novčana kazna za pravnu osobu u iznosu od  40.000,00 kuna do 1.000.000,00 kuna i novčana kazna za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 3.000,00 kuna do 50.000,00 kuna. Ujedno Odjelu za carinsko upravni postupak  Carinarnice Zagreb podnesen je zahtjev za naplatu trošarine u ukupnom iznosu od 30.800,00 kuna.                   



Pisane vijesti