Plovila se prestaju oporezivati posebnim porezom

Hrvatski Sabor je hitnim postupkom na 4. sjednici, 6.srpnja 2012. donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim porezima na osobne automobile, ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove. Zakon je objavljen u „Narodnim novinama“ broj 78/12., a stupit će na snagu osmoga dana od dana objave u „Narodnim novinama“.

Predmetnim Zakonom izvršene su izmjene Zakona o posebnim porezima na osobne automobile, ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove („Narodne novine“, br. 139/97., 105/99., 55/00., 127/00., 107/01., 95/04., 94/09. i 21/12.) u dijelu koji se odnosi na oporezivanje plovila.

Na plovila koja se uvoze ili proizvode i isporučuju u Republici Hrvatskoj više se ne obračunava i ne naplaćuje posebni porez.

Donesene izmjene predstavljaju jednu od mjera zaštite malih proizvođača plovila, a za vlasnike stranih plovila pri dolasku u Republiku Hrvatsku radi ljetovanja neoporezivanje plovila biti će jedan od razloga odluke zadržavanja i registracije plovila u Republici Hrvatskoj nakon njezinog pristupa u punopravno članstvo Europske unije.

Napominjemo da Zakon i nadalje uređuje plaćanje posebnog poreza na promet upotrebljavanih osobnih automobila, ostalih motornih vozila, plovila i zrakoplova ( 5%) pri čemu je za potrebe istoga dana nova definicija plovila koja glasi“ Plovilom iz stavka 2. ovoga članka smatra se svaki plovni objekt za sport i razonodu (brod, jahta, brodica i čamac unutarnje plovidbe) koji podliježe registraciji sukladno posebnim propisima“.



Pisane vijesti