Ovlašteni pošiljatelj i uporaba plombi

Slika /slike/Vijesti/2015g/2945/plomba.jpg

Izmjena upute omogućila korištenje opisa robe umjesto plombi, za osiguranje istovjetnosti robe.

13. listopada 2015. ravnatelj Carinske uprave donio je Izmjenu br. 2 Upute o uporabi statusa ovlaštenog pošiljatelja (Uputa br. 28/13). Izmjenom predmetne upute omogućeno je korisnicima statusa ovlaštenog pošiljatelja za osiguranje istovjetnosti robe koju stavljaju u postupak provoza (iz svojih prostora) umjesto plombi koristiti opis robe ako su zadovoljeni uvjeti iz članka 357. stavak 4. UPCZZ .

Stoga ovlašteni pošiljatelji koji žele otpremati robu iz svojih prostora bez plombiranja (uz obvezno poštivanje i ispunjavanje uvjeta iz čl. 357. st.4 UPCZZ) trebaju prethodno podnijeti pisani zahtjev za izmjenu odobrenja Središnjem uredu CURH, Sektoru za carinski sustav i procedure radi izmjene odobrenja. Nakon što odobrenje bude izmijenjeno nositelj odobrenja moći će koristiti i opis robe kao instrument osiguranja istovjetnosti robe.

Time se omogućava bolja uporaba prijevoznih sredstava jer se omogućava ista istovremeno  koristiti za prijevoz robe u postupku provoza, prijevoz robe u postupku izvoza te prijevoz domaćih roba koje nisu u carinskom postupku.

Kada se u istom prijevoznom sredstvu zajedno prevozi roba u carinskom postupku provoza i druge robe, potrebno je robu koja se prevozi u postupku provoza odvojiti i jasno označiti radi jednostavne identifikacije i razlikovanja robe koja se nalazi u carinskom postupku provoza od domaće robe (s ciljem lakše provedbe mjera carinskog nadzora).  Za označavanje i razdvajanje robe može se koristiti  traka i/ili naljepnice na kojima je naznačeno da se radi o carinskoj robi kao i  pregrade, folija ili neki drugi nedvojben način. Trake i naljepnice koje se koriste služe za označavanje i razdvajanje roba i ne mogu se smatrati  sredstvom za utvrđivanje  istovjetnosti robe u smislu odredbi članka 357. UPCZZ. 

Opis robe kao instrument osiguranja istovjetnosti robe ne može se koristiti za sljedeće robe:

  • visokorizične robe navedene u Prilogu I Dodatku I Konvencije/Prilog 44c UPCZZ-a,

  • poljoprivredne proizvode koji, unutar Zajednice, ostvaruju pravo na isplate (subvencije, premije, itd.).

Uputa br. 28/13 o uporabi statusa ovlaštenog pošiljatelja



Pisane vijesti | Obavijesti | Carinska postupanja