Izmjena br. 2 Upute o uporabi ovlaštenog pošiljatelja (Uputa br. 28/13)

Izmjenom je omogućeno korisnicima statusa ovlaštenog pošiljatelja za osiguranje istovjetnosti robe koju stavljaju u postupak provoza (iz svojih prostora) umjesto plombi korištenje opisa robe ako udovoljavaju uvjetima iz Uredbe za provedbu Carinskog zakonika Zajednice (čl.357., st.4)


 

Dana 13. listopada 2015. Ravnatelj CURH donio je Izmjena br. 2 Upute  o uporabi statusa ovlaštenog pošiljatelja (Uputa br. 28/13).

Izmjenom predmetne upute omogućeno je korisnicima statusa ovlaštenog pošiljatelja za osiguranje istovjetnosti robe koju stavljaju u postupak provoza (iz svojih prostora) umjesto plombi koristiti opis robe ako su zadovoljeni uvjeti iz članka 357. stavak 4. UPCZZ .

Stoga ovlašteni pošiljatelji koji žele otpremati robu iz svojih prostora bez plombiranja (uz obvezno poštivanje i ispunjavanje uvjeta iz čl. 357. st.4 UPCZZ) trebaju prethodno podnijeti pisani zahtjev za izmjenu odobrenja Središnjem uredu CURH, Sektoru za carinski sustav i procedure radi izmjene odobrenja. Nakon što odobrenje bude izmijenjeno nositelj odobrenja moći će koristiti i opis robe kao instrument osiguranja istovjetnosti robe.

Time se omogućava bolja uporaba prijevoznih sredstava jer se omogućava ista istovremeno  koristiti za prijevoz robe u postupku provoza, prijevoz robe u postupku izvoza te prijevoz domaćih roba koje nisu u carinskom postupku.

Kada se u istom prijevoznom sredstvu zajedno prevozi roba u carinskom postupku provoza i druge robe, potrebno je robu koja se prevozi u postupku provoza odvojiti i jasno označiti radi jednostavne identifikacije i razlikovanja robe koja se nalazi u carinskom postupku provoza od domaće robe (s ciljem lakše provedbe mjera carinskog nadzora).  Za označavanje i razdvajanje robe može se koristiti  traka i/ili naljepnice na kojima je naznačeno da se radi o carinskoj robi kao i  pregrade, folija ili neki drugi nedvojben način. Trake i naljepnice koje se koriste služe za označavanje i razdvajanje roba i ne mogu se smatrati  sredstvom za utvrđivanje  istovjetnosti robe u smislu odredbi članka 357. UPCZZ. 

Opis robe kao instrument osiguranja istovjetnosti robe ne može se koristiti za sljedeće robe:

  • visokorizične robe navedene u Prilogu I Dodatku I Konvencije/Prilog 44c UPCZZ-a,

poljoprivredne proizvode koji, unutar Zajednice, ostvaruju pravo na isplate (subvencije, premije, itd.).



Stranica | Obavijesti | Carinska postupanja