Otkriveno nezakonito postupanje s označenim plinskim uljima i sitno rezanim duhanom

  • Slika /8246/glavna slika Plinsko ulje.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Carinski službenici Službe za operativnu podršku mobilnih jedinica u suradnji sa Službom za mobilne jedinice Zagreb nadzorom teretnog vozila te stambenog i dvorišnog prostora na području Zagrebačke županije pronašli su veće količine plinskog ulja za grijanje i plinskog ulja obojanog plavom bojom, a carinski službenici Službe za mobilne jedinice Varaždin pretragom obiteljske kuće na području Kloštra Podravskog veće količine sitno rezanog duhana.

Provodeći pojačane mjere nadzora ovlašteni carinski službenici Službe za operativnu podršku mobilnim jedinicama i Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Zagreb sukladno odredbama Zakona o trošarinama 11. i 12.prosinca 2019. izvršili su nadzor i kontrolu teretnog vozila te stambenog i dvorišnog prostora obiteljske kuće na području Zagrebačke županije. Tom prilikom pronađene su veće količine plinskog ulja za grijanje i plinskog ulja obojanog plavom bojom bez dokumentacije o porijeklu robe.
Pretragom je pronađeno  ukupno 3 093,00 litara označenog plinskog ulja za grijanje (obojanog crvenog bojom) i 3 000,00 litara plinskog ulja obojanog plavom bojom, za koje je utvrđeno da se istim nezakonito postupa, te električna pumpa za pretakanje marke Rover i teretno vozilo auto-cisterna.
 
Protiv prekršitelja bit će izdani prekršajni nalozi kojima će se izreći novčane kazne u iznosu od 500.000,00 kuna za pravnu osobu, u iznosu od 150.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi te u iznosu od 50.000,00 kuna vozaču. Nadležnom Područnom carinskom uredu Zagreb bit će podnesen zahtjev za naplatu trošarine u iznosu od 15.584,58 kuna, a navedena robe je oduzeta.
 
 
Provodeći pojačane mjere nadzora carinski službenici Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Varaždin u suradnji sa službenicima kriminalističke policije Policijske uprave koprivničko-križevačke 20. prosinca 2019. izvršili su pretragu obiteljske kuće na području Kloštara Podravskog prilikom čega su pronađene veće količine sitno rezanog duhana koji nije bio obilježen duhanskim markicama Ministarstva financija RH.
 
Pretragom obiteljske kuće pronađeno je:
-  299,00 kilograma sitno rezanog duhana za pušenje,
- 39,80 kilograma duhanske sirovine (duhan u listu),
- ručno izrađena električna rezalica duhana, ručno izrađena električna brusilica noževa za rezalicu duhana, te dodatni ručno izrađeni punjač duhana za rezalicu.

Protiv prekršitelja bit će podneseni prekršajni nalozi i naplaćena novčana kazna u iznosu od  135.000,00 kuna te zahtjev za naplatu trošarine u iznosu od 203.280,00 kuna. Pronađena nelegalna roba je oduzeta.

                           

 



Pisane vijesti