Otkrivena dva slučaja moguće povrede prava intelektualnog vlasništva

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/uojllf_10941.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Dana 21 srpnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Rijeka, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, otkrili su u dva odvojena slučaja moguće povrede prava intelektualnog vlasništva veće količine sportskih dresova odnosno ukupno 1853 komada.
U prvom slučaju, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage prilikom kontrole vozila zatražili su vozača, državljanina Republike Hrvatske, da otvori prtljažnik osobnog vozila s obzirom da je cjelokupni prostor u vozilu, osim sjedala na kojem je sjedio vozač, bio ispunjen vrećama crne boje. Nakon što je navedeni otvorio prvu vreću, ukazali su se sportski dresovi. Kako nije bilo moguće izvršiti pregled robe na licu mjesta, stranka je otpraćena u dio skladišta u luci Rijeka koje koristi Odjel za nadzor Carinarnice Rijeka. Detaljnim pregledom carinski službenici ustanovili su da se radi o većoj količini sportskih  kompleta (majice,hlaće) i sportskih dresova nogometnih klubova i to: Real Madrida, Barcelone, Milana, Schalkea, Borussia, Bayerna, Bayern Muenchena, reprezentacije Argentine i Hrvatske (ukupno 1750 komada). Roba ukupne vrijednosti u iznosu od 95.280,00 kuna privremeno je oduzeta zbog sumnje da nije prošla redovitu carinsku proceduru te sumnje u mogućnost pokušaja postojanja povrede mjera zaštite intelektualnog vlasništva.
U drugom slučaju, u teretnom vozilu hrvatskih registracijskih oznaka kojim je upravljala državljanka Republike Hrvatske, u prostoru za prijevoz tereta, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, pronašli su 113 komada sportskih majica i dresova s oznakama raznih sportskih klubova te hrvatske nogometne reprezentacije.
Zbog nepostojanja prateće dokumentacije te sumnje u pokušaj postojanja povrede mjera zaštite intelektualnog vlasništva roba je privremeno oduzeta.


Pisane vijesti