Usklađivanje carinskih propisa s pravnom stečevinom EU tijekom 2011. godine i pripreme za uvođenje NCTS sustava s 1. kolovoza 2011. godine

Slika /arhiva/Slike/Novosti/we5aql_10951.jpg

Tijekom 2011. godine nastavljen je proces usklađivanja hrvatskog carinskog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije.

Tako su tijekom ove godine donijeti propisi kojima se hrvatski carinski sustav posve usklađuje s najnovijim izmjenama carinskih propisa Europske unije, odnosno s odredbama kojima se uređuje primjena tzv. sigurnosnih mjera, te provedba provoznih i izvoznih procedura uz primjenu sustava elektroničke razmjene podataka.

Sukladno provedenim izmjenama Carinskog zakona iz 2010. godine donijeta je Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe za provedbu Carinskog zakona („Narodne novine“, br. 29/11) čiji se normativni sadržaj u bitnome odnosi na uspostavu odnosno izmjenu:

- odredbi o primjeni tzv. sigurnosnih mjera pri unošenju i iznošenju robe iz carinskog područja RH, te
- odredbi koje, u usporedbi s dotadašnjima, detaljnije uređuju uvjete i način provedbe provoznih i izvoznih procedura uz primjenu sustava elektroničke razmjene podataka, te uz istovremeno zadržavanje odredbi koje uređuju provedbu odnosnih postupaka na temelju pisane carinske deklaracije.

Ovim izmjenama i dopunama Uredbe za provedbu Carinskog zakona uspostavljena je pravna osnova za donošenje četiri podzakonska akata, pa su tako donijeti sljedeći propisi:

- Pravilnik o posebnostima provedbe carinskog postupanja pri podnošenju ulazne i izlazne sigurnosne skraćene deklaracije („Narodne novine“, br. 62/11),

- Pravilnik o posebnostima provedbe postupka provoza i postupka izvoza uporabom sustava elektroničke razmjene podataka („Narodne novine“, br. 79/11), te

- Pravilnik o uvjetima i načinu uporabe rezervnog postupka u postupcima provoza i izvoza  („Narodne novine“, br. 79/11).

Pravilnikom o posebnostima provedbe carinskog postupanja pri podnošenju ulazne i izlazne sigurnosne skraćene deklaracije propisuju se detaljnija pravila za podnošenje sigurnosnih skraćenih deklaracija, a pri tome se osobito uređuju:

– uvjeti i način podnošenja, kao i sadržaj i način popunjavanja ulazne i izlazne sigurnosne skraćene deklaracije,
– korištenje podataka iz provoznog postupka kao ulazne sigurnosne skraćene deklaracije,
– provedba analize rizika temeljem ulazne sigurnosna skraćena deklaracije, te
– posebnosti privremenog smještaja robe u vezi s podnošenjem ulazne sigurnosne skraćene deklaracije.

Navedeni Pravilnik propisuje da će ravnatelj Carinske uprave donijeti odluku o uporabi sustava elektroničke razmjene podataka za primjenu odredaba o obvezi podnošenja ulazne i izlazne sigurnosne skraćene deklaracije te odredbi kojima se uređuju druge posebnosti provedbe carinskog postupanja pri podnošenju ulazne i izlazne sigurnosne skraćene deklaracije.

To znači da stupanje na snagu Pravilnika neće dovesti do stvarne primjene obveze podnošenja ulazne i izlazne skraćene deklaracije (koje se obvezno podnose elektroničkim putem) obzirom da će se opseg primjene odredbi Pravilnika i općenito odredbi o sigurnosnim skraćenim deklaracijama urediti navedenom odlukom ravnatelja Carinske uprave koja će s objaviti na internetskim stranicama Carinske uprave.

Pravilnikom o posebnostima provedbe postupka provoza i postupka izvoza uporabom sustava elektroničke razmjene podataka uređuje se struktura i sadržaj carinske deklaracije kada se postupak provoza i postupak izvoza provodi uporabom sustava elektroničke razmjene podataka.

Navedeni Pravilnikom se propisuje i da će ravnatelj Carinske uprave donijeti odluku o uporabi sustava elektroničke razmjene podataka za provedbu postupka provoza i postupaka izvoza.

To znači da stupanje na snagu Pravilnika samo po sebi neće dovesti do stvarne primjene obveze podnošenja provozne, odnosno izvozne deklaracije elektroničkim putem, obzirom da će se početak i način primjene odredbi Pravilnika urediti navedenom odlukom ravnatelja Carinske uprave koja će s objaviti na internetskim stranicama Carinske uprave.

Pravilnikom o uvjetima i načinu uporabe rezervnog postupka u postupcima provoza i izvoza uređuje se provedba postupka provoza i postupka izvoza uz uporabu pisane carinske deklaracije (rezervni postupak) u slučajevima kada se postupak trebao provesti elektroničkim putem, a to je nemoguće iz razloga što carinski sustav elektroničke razmjene podataka ili računalni sustav osobe koja podnosi deklaraciju ne radi.

Sukladno odredbama temeljnih carinskih propisa te odredbi Pravilnika o posebnostima provedbe postupka provoza i postupka izvoza uporabom sustava elektroničke razmjene podataka, ravnatelj Carinske uprave je dana 15. srpnja 2011. godine donio Odluku o obveznoj primjeni sustava elektroničke razmjene podataka za provedbu postupka provoza (Odluka je objavljena na internetskim stranicama Carinske uprave).

Odlukom o obveznoj primjeni sustava elektroničke razmjene podataka za provedbu postupka provoza uređuje se pravno obvezujuća primjena sustava elektroničke razmjene podataka za provedbu postupka provoza (NCTS sustava) te druge posebnosti u vezi s početkom provedbe i primjenom postupka provoza uporabom elektroničke provozne deklaracije.

Stupanjem na snagu navedene Odluke, odnosno s danom 1. kolovoza 2011. godine postupak provoza obvezno se provodi uporabom sustava elektroničke razmjene podataka (to jeste primjenom NCTS sustava - engl. New Computerised Transit System), te se provozna deklaracija može s pravno obvezujućim učinkom podnijeti isključivo uporabom sustava elektroničke razmjene podataka i pod uvjetima propisanim za carinske deklaracije podnesene uporabom sustava elektroničke razmjene podataka, osim u slučajevima:

- kada robu prevoze putnici koji nemaju izravan pristup carinskom sustavu elektroničke razmjene podataka, u skladu s člankom 117. Uredbe za provedbu Carinskog zakona i Pravilnikom o uporabi obrazaca pri provedbi Carinskog zakona,

- primjene rezervnog postupka, u skladu s odredbama Pravilnika o uvjetima i načinu uporabe rezervnog postupka u postupcima provoza  i izvoza, te

- provedbe postupka provoza koji se odvijaju uz uporabu karneta TlR, karneta ATA, Obrasca 302, Obrasca C i poštanskih isprava utemeljenih na Svjetskoj poštanskoj konvenciji.

Također, sukladno navedenoj Odluci o obveznoj primjeni sustava elektroničke razmjene podataka za provedbu postupka provoza, sigurnosni podaci propisani za ulaznu i izlaznu sigurnosnu skraćenu deklaraciju do daljnjega se neće podnositi prilikom provedbe postupka provoza.

S time u vezi je, također, potrebno uzeti u obzir i da stupanje na snagu Pravilnika o posebnostima provedbe postupka provoza i postupka izvoza uporabom sustava elektroničke razmjene podataka općenito ne dovodi do stvarne primjene obveze podnošenja ulazne i izlazne skraćene deklaracije (koje se obvezno podnose elektroničkim putem), s obzirom da će se opseg primjene odredbi Pravilnika i općenito odredbi o sigurnosnim skraćenim deklaracijama, sukladno odredbama Pravilnika, urediti posebnom odlukom ravnatelja Carinske uprave kada se za to steknu svi potrebni (tehnički i drugi) preduvjeti.

Carinska uprava je, također, sukladno zakonskim ovlaštenjima donijela i Pravila uporabe sustava elektroničke razmjene podataka i pružanja usluga elektroničkog poslovanja Ministarstva financija, Carinske uprave (e-Carina) kojim se, radi osiguranja pravilne primjene sustava elektroničke razmjene podataka, uređuju temeljna načela sustava elektroničke razmjene podataka i pružanja usluga elektroničkog poslovanja Ministarstva financija, Carinske uprave (e-Carina), te obveze korisnika sustava elektroničke razmjene podataka i pružanja usluga elektroničkog poslovanja Ministarstva financija, Carinske uprave.

Pravilima uporabe sustava elektroničke razmjene podataka i pružanja usluga elektroničkog poslovanja Ministarstva financija, Carinske uprave (e-Carina), koja su objavljena na internetskim stranicama Carinske uprave, uređuju se, također, i temeljni tehnički, tehnološki i proceduralni uvjeti korištenja usluga elektroničkog poslovanja s Carinskom upravom, te uvjeti osiguranja vjerodostojnosti elektroničkog oblika isprava, poruka i informacija koje se koriste ili koje nastaju pri provedbi carinskog postupanja uporabom sustava elektroničke razmjene podataka.
 
Također, način provedbe postupka provoza uz uporabu NCTS sustava, kao i način provedbe postupka provoza u željezničkom prometu detaljnije su uređeni i pojašnjeni naputcima donesenim tijekom ove godine i objavljenim na internetskim stranicama Carinske uprave, i to:

-Naputkom br. 2/2011 za provedbu postupka provoza uz uporabu NCTS sustava, te

-Naputom br. 3 /2011 o provedbi postupka provoza u željezničkom prometu.



Pisane vijesti