Otkriven pokušaj utaje poreza, te neprijavljivanja rezervnih dijelova

Slika /arhiva/Slike/Novosti/3sza1z_9431.jpg

Dana 31.ožujka 2011. godine, Carinarnica Ploče podnijela je kaznenu prijavu protiv fizičke osobe, državljanke Republike Hrvatske, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela „Utaja poreza i drugih davanja“ iz članka 286.st.1 i 2. Kaznenog zakona i „Ovjeravanja neistinitog sadržaja“ iz članka 315. stavak 1. Kaznenog zakona. Naime, navedena je podnijela zahtjev Carinarnici Ploče za izdavanje Evidentnih listova u pograničnom prometu, kao osoba koja ostvaruje uvjete za korištenje carinske povlastice iz članka 187. stavak 1. točka 9. Carinskog zakona, a zahtjevu je priložila i izjavu o zasađenim poljoprivrednim kulturama te zemljišnoknjižni izvadak kao dokaz o vlasništvu zemlje u pograničnom području susjedne BiH. Nakon provjere vjerodostojnosti priloženih zemljišno knjižnih izvadaka utvrđeno je da isti nisu vjerodostojni te je od strane Odjela za nadzor Carinarnice Ploče pokrenut postupak za naplatu uskraćenog carinskog duga koji prema procijenjenoj vrijednosti unesenih poljoprivrednih proizvoda iznosi ukupno 748.768,71 kuna.

Dana 31. ožujka 2011. godine, carinski službenici CI Erdut, Carinarnice Osijek, otkrili su pokušaj neprijavljivanja rezervnih dijelova za vozila u ukupnoj vrijednosti od 10.074,94 kn.
Na CI Erdut, pristiglo je teretno vučno vozilo slovenskih registracijskih oznaka kojim je upravljao državljanin Republike Bosne i Hercegovine. Nakon provjere JDC-a koji je odgovarao robi koja se nalazila u vozilu, carinski su službenici upitali vozača da li ima nešto za prijaviti na što je isti odgovorio da nema. Detaljnim pregledom vozila pronađeno je neprijavljeno 147 komada raznih rezervnih dijelova za vozila i to: limarija, brtve, crijeva, gibnjevi, gumice, brave, lajsne, bravice i sl. Neprijavljivanjem robe počinjen je prekršaj iz članka 241. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona, te je protiv navedenog pokrenut prekršajni postupak, a roba je oduzeta temeljem članka 245. Carinskog zakona.



Pisane vijesti