Zahtjev za ispravkom teksta koji je objavljen u Jutarnjem listu od 31.03.2011. godine pod nazivom „Kako izbjeći carinu“

01.04.2011.

Poštovani,

Povodom članka objavljenog u Jutarnjem listu, dana 31. ožujka 2011. godine, pod naslovom  „Ovisan sam o eBayu: u 365 dana kupovao sam čak 266 puta. Ušteda? Neprocjenjivo“ u dijelu kojeg je objavljen podnaslov „Kako izbjeći carinu“ dostavljamo Vam zahtjev za ispravkom istog, sukladno odredbama članka 40. i 41. Zakona o medijima (NNRH broj 59/04), a u cilju točnog informiranja javnosti.
Naime, iako Vam je Carinska uprava, temeljem Vašeg traženja, dana 22. ožujka 2011. godine, dostavila cjelovitu informaciju sa pojašnjenjem propisa iz nadležnosti carinske službe, a u odnosu na tumačenje carinskih formalnosti vezanih za internet kupnju, u dijelu teksta objavljenog članka javnosti su prezentirani i pojedini podaci kojima dovodite građane u zabludu tj. pozivate ih na počinjenje kaznenog dijela, a što je razvidno iz odredbi ZKP koji u člancima 89. i 311. glasi:
Članak 89. (definicije pojmova)
(24) Isprava je, u smislu ovoga Zakona, svaki predmet podoban ili određen da služi kao dokaz neke činjenice koja ima vrijednost za pravne odnose.
Krivotvorenje isprave
Članak 311.
(1) Tko izradi lažnu ispravu ili preinači pravu s ciljem da se takva isprava uporabi kao prava, ili tko lažnu ili preinačenu ispravu uporabi kao pravu ili je nabavi radi uporabe, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.
(2) Tko kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka počini glede javne isprave, domovnice, oporuke, mjenice, čeka, platne kartice ili druge isprave kojom se obavlja bezgotovinsko plaćanje, javne ili službene knjige koja se mora voditi na temelju zakona, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
(3) Za pokušaj kaznenog djela iz stavka 1. ovoga članka počinitelj će se kazniti.
Podsjećamo, da smo Vam pojašnjavajući carinske propise, ukazali kako carinska služba u Republici Hrvatskoj carinjenje robe vrši na temelju vjerodostojne dokumentacije koja se podnosi od strane uvoznika i uvida u stanje robe. Osnovni dokument kojim se dokazuje da je carinska vrijednost uvezene robe njena stvarno plaćena ili plativa cijena (članak 31. Carinskog zakona) je u poštanskom prometu u pravilu račun o kupnji, koji bi morao pratiti pošiljku robe. No, ukoliko prilikom carinjenja carinarnica sumnja u vjerodostojnost priložene dokumentacije, odnosno ako ustanovi drugačije činjenično stanje od prikazanog, carinarnica može zahtijevati dodatna pojašnjenja uključujući prilaganje dodatnih isprava ili podataka iz kojih je vidljivo da je deklarirana vrijednost ukupna svota stvarno plaćena ili plativa za uvezenu robu (članak 44. Carinskog zakona i članak 89. Uredbe za provedbu CZ), te ukoliko se dodatnom dokumentacijom ne ukloni sumnja, carinska vrijednost će se utvrditi na temelju ostalih metoda utvrđivanja carinske vrijednosti. Iz navedenog je jasno kako informacija koju ste javno objavili, a kojom upućujete građane kako izbjeći plaćanje carine i ostalih davanja ne utječe na konačni ishod carinskog postupka.

U skladu sa naprijed navedenim pozivamo Vas da izvršite ispravak dijela objavljenog teksta, sukladno odredbama Zakona o medijima, pritom vjerujemo da je do ove greške došlo uslijed nerazumjevanja, a ne namjernog poticanja građana na činjenje kaznenog dijela.

S poštovanjem,                                                           
SLUŽBENIK ZA INFORMIRANJE - GLASNOGOVORNIK

Predrag Juratovac



Pisane vijesti