Otkriven pokušaj nezakonitog unosa zaštičene vrste ptica, religioznih zastavica i putnika

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/tbrbkd_9311.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Pri provedbi mjera carinskog nadzora, dana 24. ožujka 2011. godine na CI Bajakovo, Carinarnice Vukovar, obavljajući mjere carinskog nadzora ovlašteni carinski službenici otkrili su pokušaj nezakonitog unosa živih ptica iz porodice roda tukan (Ramphastidae) u Republiku Hrvatsku.
Naime, pregledom autobusa turskih registracijskih oznaka kojim je upravljao državljanin Republike Turske, carinski su službenici upitali vozača i putnike imaju li nešto za prijaviti. Nakon njihovog negativnog odgovora, carinici su pristupili detaljnom pregledu spomenutog vozila, tijekom kojeg su u krevetu vozača pronađene a tijekom pregleda tri žive ptice iz porodice roda tukan, a dodatnim uvidom u CITES Konvenciju, utvrđeno je da se radi o zaštićenoj vrsti ptica čija je procijenjena vrijednost cca 12.000,00 kuna. Protiv prekršitelja pokrenuta je prekršajna prijava sukladno članku 240., stavak 1., točka 3. Carinskog zakona te je izrečena novčana kazna u iznosu od 4.000,00 kn. Ptice su oduzete u korist Republike Hrvatske i predane pod nadzor inspektorata za zaštitu prirode. 


Dana 24. ožujka 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Ploče, GP Orah, službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage vršeći mjere carinskog nadzora otkrili su neprijavljena robe. Prilikom pregleda autobusa bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka, pronađeno je 2000 komada zastavica religiozne tematike, a koje nije prijavio putnik autobusa, državljanin Republike Hrvatske.
Neprijavljivanjem robe počinjen je prekršaj iz članka 241. stavak 1. točka 1. Carinskog zakona te je naplaćena mandatna kazna i carinski dug.

 
Također istoga dana, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Pula, na CI Plovanija, carinski službenici spriječili su pokušaj neprijavljivanja putnika koji se nalazio skriven u prtljažnom prostoru vozila njemačkih registracijskih oznaka, a kojim je upravljao državljanin Republike Njemačke.
O navedenom prekršaju izvješteni su djelatnici policije koji su preuzeli vozača i putnika radi daljnjeg postupanja.



Pisane vijesti