Održana svečanost povodom završetka provedbe projekta phare 2006 „nadogradnja nacionalnog provoznog sustava – faza 2“

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/2jgqdg_6431.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
 U hotelu International je u Zagrebu 12. travnja 2010. godine održana svečanost povodom obilježavanja završetka provedbe projekta “Nadogradnja nacionalnog provoznog sustava – Faza 2” financiranog u sklopu Programa Europske unije za Hrvatsku Phare 2006. Ovaj projekt u vrijednosti 1.800.000,00 eura imao je za cilj izgradnju carinskih elektroničkih sustava za kontrolu carinskih postupaka provoza i izvoza, a u skladu sa zahtjevima Europske unije. Korisnik ovog projekta bilo je Ministarstvo Financija, Carinska uprava, dok je ugovorni partner (pružatelj usluga) bila Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama d.o.o. (APIS IT).

Tijekom svečanosti, prigodnim govorima nazočnima su se obratili gđa. Ivana Soić, pomoćnica ravnatelja Carinske uprave, g. Paolo Berizzi, Savjetnik, Delegacija Europske Unije u Republici Hrvatskoj i gđa. Dunja Jurica, Predsjednica uprave APIS IT.

U sklopu svečanosti održana je i prezentacija projekta. Projekt su predstavili voditeljica projekta gđa. Zlatica Tomašević, sa strane Carinske uprave i gđa. Renata Dremil, voditeljica projekta sa strane APIS IT d.o.o.

Tijekom prezentacije naglašene su prednosti usklađivanja elektroničkog carinskog provoznog sustava sa zahtjevima NCTS-a i nacionalnog sustava kontrole izvoza sa zahtjevima ECS-a, koje se ogledaju u bržoj i učinkovitijoj kontroli robe u postupku provoza i izvoza, uvođenju ne papirnog poslovanja što će omogućiti racionalnije korištenje resursa, jačanju učinkovitosti u borbi protiv carinskih prijevara, organiziranog kriminala i terorizma te boljoj zaštiti fiskalnih interesa. Sa gospodarskog aspekta, implementacija NCTS-a i ECS u elektronički carinski sustav Republike Hrvatske omogućiti će veću fleksibilnost u podnošenju carinskih deklaracija te pojednostavljenje i brži završetak carinskih procedura što će dovesti do ubrzanja prometa kroz smanjenje vremena potrebnog za uvoz ili izvoz, a samim time i smanjene troškova poslovanja.

Provedba projekta započela je 16.veljače 2009. godine, a završava 16. travnja 2010. godine.



Pisane vijesti