Održana međunarodna vojna vježba „ARIEX06“

        U razdoblju od 27-31.03.2006. u Splitu u akvatoriju ispred ratne luke Lora i u samoj luci u organizaciji Vlade SAD, Republike Hrvatske, Makedonije, Albanije i Poljske održana je međunarodna vojna vježba „ARIEX06“ (Adriatic Regional Integrated Exercise 2006) u svrhu suzbijanja širenja sredstava za masovno uništenje.

        Uz zemlju domaćina sudionici su bili Republika Albanija, Republika Makedonija, Sjedinjene Američke Države i Republika Poljska. Na vježbi je sudjelovao i tim Carinske uprave kojeg su sačinjavali carinski službenici iz Središnjeg ureda, Carinarnice Zagreb i Carinarnice Rijeka.

        Cilj ove vježbe je bio međunarodno djelovanje na prijetnju proliferacije oružja za masovno uništenje kao i razvijanje sposobnosti i procedura za odgovor na krizne situacije između zemalja potpisnica Američko-jadranske povelje i zemalja u regiji.

        Također, ovom vježbom željelo se potaknuti unaprjeđivanje procesa pristupanja u punopravno članstvo NATO i EU kao i jačanje regionalne suradnje u području sigurnosti i stabilnosti.

        Sudjelovanje carinskih djelatnika u navedenoj vježbi, prikazano znanje i njihova visoka profesionalnost pohvaljena je od strane ministra obrane Republike Hrvatske gospodina Berislava Rončevića, kao i od organizatora vježbe.

 

 

 



Pisane vijesti