Obilježavanje 40. godišnjice europske Carinske unije

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/DSCN1328_thumb.jpg
  • Slika
  • Slika

U razdoblju od 3. do 4. srpnja, u okviru francuskog predsjedanja Vijećem Europske unije, u Parizu je svečano obilježena 40. godišnjica europske Carinske unije. Svečanom događaju nazočili su Laszlo Kovacs, povjerenik Europske komisije za poreze i carinsku uniju, Eric Woerth, francuski ministar za financije, direktori carinskih službi 27 zemalja članica Europske unije i zemalja kandidata za punopravno članstvo, Hrvatske i Turske, te predstavnici zastupnika u Europskom parlamentu. Carinsku upravu Republike Hrvatske predstavljali su Vesna Kadić, zamjenica ravnatelja Carinske uprave i  Zlatica Tomašević, pomoćnica ravnatelja Carinske uprave.

 

S obzirom da je ova godina u znaku obilježavanja 40. godišnjice Carinske unije, s tim u vezi provodi se i javna kampanja kako bi se povećala razina svijesti građana o ulozi i postignućima carine u zaštiti društva i olakšavanju trgovine.

 

Europska Carinska unija, zasnovana na odredbama Ugovora  iz Rima (1957.), uspostavljena je 1. srpnja 1968. godine. Njenom uspostavom ukinuta su carinska davanja između zemalja članica Europske unije te je uspostavljena zajednička carinska tarifa koja se primjenjuje na njihove trgovinske odnose s trećim zemljama. Carinska unija prethodila je stvaranju zajedničkog unutarnjeg tržišta (1993.) čime su uklonjena preostala ograničenja slobodnom kretanju roba među zemljama članicama.

 

Tijekom ceremonije svečanog obilježavanja 40. obljetnice usvojena je Pariška Deklaracija (The Declaration of Paris) o budućoj ulozi carine, koja postavlja zajedničke ciljeve za carinske službe u Europskoj uniji, koji će im omogućiti da učinkovitije djeluju prema izazovima stalnih promjena gospodarskog okruženja, a sve u smjeru stvaranja prave ravnoteže između sigurnosti građana i olakšavanja trgovine kao potpore tržišnom gospodarstvu.



Pisane vijesti