Obavijest uvoznicima ekoloških proizvoda i proizvoda iz prijelaznog razdoblja

Slika /10380/Slika informacije (2).jpg

Carinska primjena UREDBE (EU) 2018/848 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA od 30. svibnja 2018. o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda te stavljanju izvan snage Uredbe Vijeća (EZ) br. 834/2007

Europska komisija potvrdila je u sustavu TRACES Granične kontrolne postaje (GKP), kontrolne točke (KT) i mjesta puštanja u slobodan promet (MPSP) ekoloških proizvoda i proizvoda iz prijelaznog razdoblja.

Odredbama Uredbe (EU) 2018/848 propisan je uvoz ekoloških proizvoda i proizvoda iz prijelaznog razdoblja. U skladu s tim odredbama odgovarajuće se primjenjuju odredbe Uredbe (EU) 2017/625 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA od 15. ožujka 2017. (dalje: - Uredba o službenim kontrolama) u smislu da se kontrole ekoloških proizvoda i proizvoda iz prijelaznog razdoblja u uvozu, (u skladu s odredbama čl. 47. st. 1. Uredbe o službenim kontrolama), obavljaju na graničnim kontrolnim postajama (GKP). Navedeno odnosi se na robe koje podliježu Zajedničkom zdravstvenom ulaznom dokumentu (ZZUD- CHED).

Svi ekološki proizvodi i proizvodi iz prijelaznog razdoblja koji se uvoze u EU iz trećih zemalja moraju biti popraćeni odgovarajućom potvrdom o inspekciji (COI). Istom se upravlja putem elektroničkog sustava TRACES. Format i sadržaj potvrde o inspekciji (COI) propisan je Delegiranom uredbom Komisije (EU) 2021/2306 od 21. listopada 2021. o dopuni Uredbe (EU) 2018/848 europskog parlamenta i vijeća pravilima o službenim kontrolama pošiljaka ekoloških proizvoda i proizvoda iz prijelaznog razdoblja namijenjenih uvozu u Uniju te o potvrdi o inspekciji.

Odredbe čl. 3. DELEGIRANE UREDBA KOMISIJE (EU) 2021/2305 od 21. listopada 2021. o dopuni Uredbe (EU) 2017/625 Europskog parlamenta i Vijeća pravilima o slučajevima u kojima i uvjetima pod kojima se ekološki proizvodi i proizvodi iz prijelaznog razdoblja izuzimaju iz službenih kontrola na graničnim kontrolnim postajama i o mjestu na kojem se provode službene kontrole tih proizvoda te o izmjeni delegiranih uredbi Komisije (EU) 2019/2123 i (EU) 2019/2124  propisuju ekološke proizvode i proizvode iz prijelaznog razdoblja koji su izuzeti iz službenih kontrola na graničnim kontrolnim postajama (iznimni slučajevi kada robe podliježu ZZUD-CHED dokumentu, a provjere identiteta i fizičke provjere mogu se za iste obaviti na kontrolnim točkama).

U skladu s navedenim carinska tijela obavljaju (kako propisuje Zakon o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja („Narodne novine“ broj 52/2021)), kontrole dokumentacijskog i identifikacijskog pregleda ekoloških proizvoda i proizvoda iz prijelaznog razdoblja ovisno o naprijed navedenim odredbama (robe podliježu podnošenju ZZUD-CHED dokumentu) na graničnim kontrolnim postajama ili kontrolnim točkama.

Službene kontrole ekoloških proizvoda i proizvoda iz prijelaznog razdoblja,  pri uvozu, koji su izuzeti od službenih kontrola na graničnim kontrolnim postajama sukladno članku 48. (h) Uredbe o službenim kontrolama mogu se obavljati i na mjestima puštanja u slobodni promet (npr. robe tipa šećera,  ukiseljeni proizvodi, biljni prerađeni proizvodi i sl.).

Dakle na registriranim mjestima puštanja u slobodan promet u sustavu TRACES moguće su aktivnosti verifikacije ekoloških proizvoda i proizvoda iz prijelaznog razdoblja za robe koje ne podliježu ZZUD-CHED dokumentu pod uvjetom da se tu roba i u carinskom smislu pušta u slobodan promet.

Dužnost je kontrolnog tijela ili uvoznika iz treće zemlje da ispravno bira u polju 10 Potvrde o inspekciji graničnu kontrolnu postaju (GKP) ili mjesto puštanja u slobodan promet (MPSP) ovisno podliježe li roba ZZUD-CHED dokumentu ili ne.

Popis graničnih kontrolnih postaja (GKP), kontrolnih točki (KT) i mjesta puštanja u slobodni promet (MPSP) s organizacijskim šiframa istih, za potrebe polja 10. Potvrde o inspekciji, nalaze se u priloženom dokumentu pod nazivom Prikaz mjesta uvoznih kontrola ekoloških proizvoda u  sustavu TRACES. Isti sadrži podatke o TRACES kodovima i robama u dijelu službenih kontrola u neekološkom dijelu (veterinarska, fitosanitarna ili sanitarna inspekcija), a za koje su carinska tijela nadležna u dijelu ekoloških provjera.

Carinska tijela dopustit će carinski postupak puštanja robe u slobodni promet tek ako je Potvrda o inspekciji za uvoz ekoloških proizvoda i proizvoda u prijelaznom razdoblju potvrđena, ovisno o slučaju, u poljima 23, 25 i 30 u TRACES sustavu. Isto vrijedi i za slučajeve kad se roba na graničnoj kontrolno postaji (GKP) stavlja u provozni postupak, a roba je podlijegala ZZUD-CHED dokumentu.

 
 

Stranica