Novosti u oporezivanju motornih vozila

Hrvatski sabor je hitnim postupkom na sjednici 25. siječnja 2013. godine  donio Zakon o posebnom porezu na motorna vozila.

Zakon je objavljen u Narodnim novinama br. 15. od 6. veljače 2013. godine, a stupa

na snagu 14.veljače 2013. godine ( osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«), osim članka 19. koji stupa na snagu 1. svibnja 2013., te članaka od 1. do 18., članaka 20. do 32. i članaka 34. do 36. koji stupaju na snagu na dan prijama Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Danom stupanja na snagu ovoga Zakona prestaje važiti Zakon o posebnim porezima na osobne automobile, ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove (»Narodne novine«, br. 139/97., 105/99., 55/00., 127/00., 107/01., 44/03., 95/04., 94/09., 21/10. i 78/12.).

Najznačajnije novine u Zakonu o posebnom porezu na motorna vozila su sljedeće:

1. Predmet oporezivanja vezan je uz tarifne oznake KN.

2. Poreznu osnovicu za osobne automobile, i ostala motorna vozila prvenstveno konstruirana za prijevoz osoba, čini vrijednost vozila (prodajna odnosno tržišna cijena za rabljena vozila), kao i emisija ugljičnog dioksida (CO2 ) izražena u gramima po kilometru, a za motocikle i „ATV vozila“, obujam motora u kubičnim centimetrima i razina emisije ispušnih plinova.

3. Za pojedine kategorije vozila predviđena je snižena stopa (kamper vozila, „plug in“ vozila).

4. Za ona vozila koja za svoje kretanje koriste dizelsko gorivo i čija je emisija ugljičnog dioksida manja od 86  grama po kilometru, te za ona vozila koja za svoje kretanje koriste benzin, ukapljeni naftni plin, prirodni plin ili dizelsko gorivo s razinom emisije ispušnih plinova EURO VI, a čija je emisija ugljičnog dioksida najviše 90 grama po kilometru, kod obračuna posebnog poreza se ne uzima komponenta emisije ugljičnog dioksida.

5. Novim motornim vozilima smatraju se ona koja u trenutku unosa, uvoza ili prodaje u Republici Hrvatskoj nisu bila registrirana, a rabljenim se smatraju sva motorna vozila osim novih.

6. Porezni obveznici su sljedeće osobe:

-- fizička i pravna osoba koja, radi uporabe na cestama u Republici Hrvatskoj, stječe motorno vozilo iz članka 5. stavka 1. ovoga Zakona u Republici Hrvatskoj ili koja takvo motorno vozilo na koje nije obračunat i plaćen posebni porez uvozi ili unosi u Republiku Hrvatsku.  

-- osoba koja je izvršila prenamjenu drugog motornog vozila u motorno vozilo iz članka 5. stavka 1. ovoga Zakona,

-- osoba koja je nezakonito uporabila motorno vozilo na području Republike Hrvatske (osoba koja koristi, posjeduje te činjenično ili pravno raspolaže motornim vozilom na koje u Republici Hrvatskoj nije na propisan način obračunat ili plaćen posebni porez).

7. Porezna obveza nastaje u trenutku kada:

-- proizvođač ili trgovac izda račun o prodaji motornog vozila osobi koja nije trgovac u smislu ovog Zakona, osim ako trgovac takvo vozilo nabavi za vlastite potrebe;

-- trgovac rabljenim motornim vozilima izda račun o prodaji motornog vozila osobi koja nije trgovac ili trgovac rabljenim motornim vozilima u smislu ovoga Zakona, osim ako trgovac ili trgovac rabljenim motornim vozilima takvo vozilo nabavi za vlastite potrebe;

-- pravna ili fizička osoba sa sjedištem, odnosno prebivalištem u Republici Hrvatskoj koja nije trgovac ili trgovac rabljenim motornim vozilima u smislu ovoga Zakona unese ili uveze motorno vozilo na područje Republike Hrvatske ili kad trgovac, odnosno trgovac rabljenim motornim vozilima motorno vozilo unese ili uveze za vlastite potrebe.

--Obveza obračunavanja i uplate posebnog poreza nastaje i prenamjenom drugih motornih vozila u motorna vozila iz članka 5. stavka 1. točke 1., 2., 3. i 4. ovoga Zakona.

8. U slučaju kad proizvođač, trgovac ili trgovac rabljenim motornim vozilima motorno vozilo proda osobi sa sjedištem ili prebivalištem izvan područja Republike Hrvatske za uporabu na cestama izvan Republike Hrvatske, ili takvo vozilo proda osobi ili instituciji koja je oslobođena plaćanja posebnog poreza temeljem odredbi ovog Zakona, ne nastaje obveza obračuna i plaćanja posebnog poreza.

 

Ostale novosti vezane uz predmetni Zakon, pronađite u tekstu samoga Zakona o posebnom porezu na motorna vozila („Narodne novine“, broj 15/13.)



Pisane vijesti